Olandai žvalgosi ir įrangos gamintojų, ir sumanių darbuotojų

Palyginti nauja Europos suskystintų gamtinių dujų (SGD) rinkos dalyvė Lietuva ir didelę patirtį šioje srityje turintys Nyderlandai dairosi bendradarbiavimo ir patirties dalinimosi galimybių.

Nyderlandų atstovų vizitas Lietuvoje.<br>Organizatorių nuotr.
Nyderlandų atstovų vizitas Lietuvoje.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2016, 12:46 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 1:20 AM

Didžiausios šalyje energetikos grupės „Lietuvos energijos“ įmonėse apsilankę Nyderlandų, šį pusmetį pirmininkaujančių Europos Sąjungos Tarybai, SGD rinkos atstovai domėjosi galimybėmis ateityje dalį SGD objektams reikalingos įrangos gaminti Lietuvoje.

Jie lankėsi Panevėžyje įsikūrusioje moderniausioje Baltijos šalyse dujų specialistų praktinio mokymo aikštelėje bei pateikė konkrečius pasiūlymus, kaip būtų galima rengti profesionalus, kurie ateityje aptarnautų SGD objektus Lietuvoje ir kaimyninėse valstybėse. Teigiama, kad tokios profesinės kompetencijos poreikis per ateinančius keletą metų išaugs ne tik Lietuvoje ar Baltijos valstybėse, bet ir Europoje.

SGD panaudojimo srityje stipriai pažengusiuose Nyderlanduose šios rūšies dujų panaudojimas yra skatinamas pramonėje, logistikoje ir sunkiojo transporto sektoriuje: SGD kaip kurą naudojančius autobusus Europoje jau gamina bent trys gamintojai. Nyderlandų delegacijos atstovai įsitikinę, kad Lietuvoje veikiantis SGD terminalas atveria dideles galimybes Lietuvai tapti svarbiu regioniniu SGD centru, kuria potencialą plėtotis SGD infrastruktūrai miestuose ir miesteliuose 500 kilometrų spinduliu aplink Klaipėdą.

Lankydamiesi energetikos paslaugų ir rangos įmonės EnePRO metalo apdirbimo gamybiniame padalinyje, Nyderlandų atstovai domėjosi technine baze, turimais veiklos sertifikatais, medžiagomis bei gaminiais.

Patrickas Cnubbenas, Nyderlandų Energijos Slėnio fondo vadovas ir Nyderlandų nacionalinės SGD platformos valdybos narys po vizito sakė, kad liko nustebintas Lietuvoje esančiomis plačiomis verslo galimybėmis, kuriomis gali pasinaudoti tiek Nyderlandų, tiek ir Lietuvos įmonės.

„Lietuva yra labai gerame kelyje ir turi visas galimybes tapti reikšmingu regioniniu SGD rinkos dalyviu. Klaipėdoje veikia puikus SGD terminalas, įmonėse dirba daug jaunų, entuziastingų vadovų, o išvystyta mokymų bazė idealiai tinka SGD aptarnavimo specialistų profesiniam parengimui. Atėjimas į šią rinką reikalauja tarptautinio Lietuvos požiūrio bei verslo ir valdžios institucijų bendradarbiavimo, atsiranda būtinybė plėsti esamą SGD infrastruktūrą“, – sakė P.Cnubbenas.

Pasak jo, Lietuva iš aplinkinių šalių išsiskiria tuo, jog turi unikalią įrangą ir kompetencijas. Tai gali tapti tvirtu pagrindu Lietuvai jungtis į jau ne vienerius metus skaičiuojančią bendrą Europos SGD rinką, perimti gerąją jos patirtį ir užmegzti abipusiai naudingus ryšius.

Nyderlandų ir kitų Europos valstybių patirtis rodo, kad SGD yra ypač patrauklus kuras sunkius krovinius gabenančioms ir didelius nuotolius važiuojančioms transporto priemonėms. SGD leidžia dyzelinius variklius sklandžiai pakeisti mažiau taršos skleidžiančiais ir tyliau veikiančiais SGD varikliais.

Tai – puikus pasirinkimas viešajam miesto transportui, šiukšlių išvežimo bendrovėms, taip pat maisto perdirbimo pramonėje, kur reikalingas stabilus, patikimas ir didelis energijos kiekis gaminamų maisto produktų džiovinimui, atšaldymui ar atšildymui. Nyderlandų atstovų teigimu, į aplankytas įmones planuojama sugrįžti su konkrečių giminingų Nyderlandų įmonių atstovais.

„Norint Lietuvoje pradėti plėtoti SGD infrastruktūrą, visų pirma svarbus tokių projektų ekonominis pagrindimas. Tai bus patrauklu, jei leis atpiginti energetikos resursų kaštus izoliuotose vietovėse bei teiks papildomas ekologines naudas, lyginant su esamomis taršesnėmis ir brangesnėmis naftos produktų alternatyvomis“, – sakė susitikime su Nyderlandų atstovais dalyvavęs „Lietuvos energijos“ valdybos narys Dominykas Tučkus.

Lietuvoje ties SGD rinkos vystymo galimybėmis intensyviai dirba „Lietuvos energijos“ grupės narė LITGAS, gamtinių dujų tiekimo ir prekybos įmonė, kuri tiekia SGD terminalo veiklos užtikrinimui reikalingas suskystintas gamtines dujas.

Nyderlandų SGD rinkos atstovai taip pat pristatė nacionalinės SGD platformos idėją, kuri gimė ir buvo įgyvendinta Nyderlanduose bei greitai pasklido kitose Europos valstybėse. Savo SGD platformas jau yra įsiteigusi Vokietija ir Belgija (Flandrijos regionas), netrukus šiuo pavyzdžiu paseks Prancūzija.

Nacionalinė konkrečios valstybės SGD platforma vienija tos šalies įmones, dirbančias SGD srityje – nuo gamintojų ir tiekėjų, žinių ir mokymo institucijų iki pardavėjų ir galutinių vartotojų. Tokia platforma užtikrina didelę sinergiją tarp įmonių, sukurdama galimybę greitai reaguoti į klientų poreikius, vystyti bendrus projektus ir dalintis gerąja praktika.

Įgyvendindama „Green Deal“ (Žaliojo susitarimo) projektą, Nyderlandų SGD platforma iškėlė ambicingus tikslus: šalyje turėti 50 jūroje plaukiojančių SGD laivų, 50 krante esančių laivų ir 500 sunkiasvorių sunkvežimių. Sėkmingai plėtojantis SGD sektoriui, platformai iškelti tikslai buvo peržiūrėti. Planuojama, jog iki 2020 m.

Nyderlanduose bus 5000 sunkiasvorių sunkvežimių, varomų suskystintomis gamtinėmis dujomis. Šiuo metu Nyderlanduose veikia daugiau kaip 14 SGD užpildymo stotelių, pagal Europos Sąjungos reikalavimus jos turi būti įrengtos kas 400 kilometrų. Nyderlandai – viena iš labiausiai gamtinių dujų sektorių išvysčiusių valstybių Europoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.