Reikalauja nuomos už nebenuomojamą Vilniaus elektrinę

Vilniaus savivaldybė ir savivaldybės įmonė „Vilniaus šilumos tinklai“ iš „Vilniaus energijos“ įmonės toliau reikalauja nuomos mokesčio už Vilniaus trečiąją termofikacinę elektrinę (TE-3), kurios ji nebenuomoja. Bendrovės atstovai teigė, kad tokie sostinės savivaldybės veiksmai tik pablogins Lietuvos padėtį, bylinėjantis su Prancūzijos kompanija „Veolia Group“ tarptautinių investicinių ginčų arbitraže (ICSID) Vašingtone.

Vilniaus TEC nuo šių metų uždaryta.<br>P.Lileikio nuotr.
Vilniaus TEC nuo šių metų uždaryta.<br>P.Lileikio nuotr.
„Veolia“ viceprezidentė Centrinei ir Rytų Europai Malikos Ghendouri paaiškino, kodėl kreipėsi į arbitražo teismą.<br>T.Bauro nuotr.
„Veolia“ viceprezidentė Centrinei ir Rytų Europai Malikos Ghendouri paaiškino, kodėl kreipėsi į arbitražo teismą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 18, 2016, 11:55 AM, atnaujinta Jun 7, 2017, 4:28 PM

Paskutiniu metu savivaldybės įmonė „Vilniaus šilumos tinklai“ (VŠT) bando pareikalauti nuomos mokesčio už Vilniaus trečiąją termofikacinę elektrinę (TE-3), kuri sustabdyta, o „Vilniaus energija jos nebenuomoja.

„VŠT puikiai žino, kad TE-3 nebeveikia, o „Vilniaus energija“ pasinaudojo sutartyje numatyta teise grąžinti jėgainę „Vilniaus šilumos tinklams“. Žino ir tai, kad „Vilniaus energija“ nebeįtraukia TE-3 operavimo ir amortizacijos kaštų į šiuo metu perskaičiuojamą bazinę šilumos kainą. Nepaisant to, „Vilniaus šilumos tinklai“ išrašė klaidingą sąskaitą, kuria, pažeidžiant nuomos sutartį, bandoma priversti „Vilniaus energiją“ mokėti TE-3 nuomos mokestį“,- sakė „Vilniaus energijos“ prezidentas Linas Samuolis.

„Vilniaus energija“ pasinaudojo nuomos sutartyje numatyta teise kviesti sutarties pusių susirinkimus diskutuoti ginčijamą sąskaitą ir nuosavybės perdavimą. Ši diskusija gali būti prijungta prie kitų ginčijamų klausimų, susijusių su techninio eksperto parinkimu įrenginių įvertinimui, dėl kurio 2016 m. vasario 9 dieną „Vilniaus energija“ pradėjo nuomos sutartyje numatytą ginčų sprendimo procesą.

Praėjusią savaitę Vašingtono tarptautinių investicinių ginčų arbitražas (ICSID) priėmė prancūzų kompanijos „Veolia“ ieškinį prieš Lietuvą.

Ieškinio suma siekia 100 mln. eurų. „Veolia“ prašo kompensuoti nuostolius, kurių jos valdomos antrinės įmonės „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ neva patyrė dėl nesąžiningų ir diskriminuojančių teisės aktų pakeitimų ir veiklos reguliavimo sprendimų.

Anot „Veolia“ viceprezidentės Centrinei ir Rytų Europai Malikos Ghendouri, „Veolia“ daugybę kartų bandė užmegzti konstruktyvų dialogą su atsakingomis Lietuvos institucijomis, tačiau jos atsakė vis aktyvesne persekiojimo kampanija.

Vilniaus TE buvo sustabdyta šių metų sausio 1 dieną, Vyriausubei panaikinus paramos elektros gamybai kvotas. Vilniaus TE-3 dėl technologinių priežasčių šilumą gali gaminti, tik kartu gamindama ir elektrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.