Dėl OPEC nenoro bendradarbiauti nafta vėl pinga

Naftos kainos penktadienį smunka, nes investuotojai nėra įsitikinę, ar naftos gamintojams pavyks susitarti dėl bendrų veiksmų, informuoja naujienų agentūra „Reuters“.

Rinkos dalyviai nusprendė, kad gavybos augimo pristabdymas neišvaduos rinkos nuo naftos pertekliaus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rinkos dalyviai nusprendė, kad gavybos augimo pristabdymas neišvaduos rinkos nuo naftos pertekliaus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2016, 9:54 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 12:28 PM

Brentnafta penktadienio rytinėje prekyboje atpigo 0,19 JAV dolerio, iki 35,10 dolerio už barelį, o šviesiosios JAV naftos WTI ateities sandorių kaina sumažėjo 0,05 JAV dolerio, iki 33,02 dolerio.

Ketvirtadienį naftos kainos pakilo, padidėjus benzino vartojimui JAV ir, pasak ANZ banko analitikų, „neslūgstant viltims, kad Naftą eksportuojančių šalių organizacijai (OPEC) pavyks susitarti dėl gavybos“.

Tokią viltį pakurstė pranešimai apie kovo mėnesį numatomą Saudo Arabijos, Kataro, Venesuelos ir Rusijos susitikimą, per kurį šios šalys vėl svarstys galimybę įšaldyti gavybą ties sausio mėnesio lygmeniu. Tačiau vėliau rinkos dalyviai nusprendė, kad gavybos augimo pristabdymas neišvaduos rinkos nuo naftos pertekliaus.

„Gavybos apribojimas iki sausio mėnesio lygio ... niekaip nepadės sumažinti pertekliaus. Iš tiesų, atsižvelgus, į tai, kad nuo sausio Iranas laipsniškai grįžta į rinkas, perteklius tik didės“, – sakė vienas naftos rinkos atstovas.

Iranas tikisi per metus nuo sausio, kai buvo atšauktos sankcijos, padidinti naftos eksportą vienu milijonu barelių per parą. Per sankcijų galiojimo laikotarpį naftos eksportas iš Irano sumažėjo daugiau nei perpus.

Benzino vartojimas JAV vasario 19 dieną siekė 9,06 mln. barelių per parą, palyginti su 8,6 mln. sausio 22 dieną. Analitikai perspėja, kad pavasarį benzino vartojimas JAV ir Europoje paprastai mažėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.