VŠT ir „Vilniaus energijos“ ginčas dėl šilumos ūkio aštėja

Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) atmetė

„Vilniaus energija“ išlieka įgaliotąja perkančiąja organizacija techninės įrenginių būklės eksperto parinkimo procedūroms organizuoti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Vilniaus energija“ išlieka įgaliotąja perkančiąja organizacija techninės įrenginių būklės eksperto parinkimo procedūroms organizuoti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2016, 9:40 AM, atnaujinta Jun 5, 2017, 9:30 PM

Vilniaus šilumos tinklai atmetė „Vilniaus energijos“, kuri norėjo būti ekspertų paslaugų pirkėja, pasiūlymą – įmonė teigia negalinti sutikti, kad 15 metų nuomojusi šilumos ūkį, „Vilniaus energija“ parinktų ekspertą, vertinsiantį to ūkio būklę. 

„Vilniaus energijos“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas sako, kad siekiant kuo greičiau išspręsti problemą, vasario 24 dieną įmonė pasiūlė greitą sprendimą – bendrovė skelbtų techninės įrenginių būklės eksperto konkursą, bet atsisakytų sprendžiamojo balso teisės, jei konkurso komisijos balsai pasiskirstytų po lygiai. 

Tačiau, anot VŠT, įmonė negalėtų atsisakyti šios teisės, nes Viešųjų pirkimų įstatymas to nenumato – pagal jį, komisijos balsams pasiskirsčius po lygiai, jos pirmininkas turi persvarą. 

Vilniaus šilumos tinklai, be to, pareiškė negalintys sutikti, kad šilumos ūkio nuomininkė, kuri 15 metų jį prižiūrėjo, parinktų ekspertą, vertinsiantį to ūkio būklę. VŠT nuomone, pirkimą turėtų atlikti savivaldybė. 

Vilniaus šilumos tinklai antradienį pateikė „Vilniaus energijai“ jau antrą pasiūlymą – pirmojo jos atstovai apskritai nesvarstė. Kada „Vilniaus energija“ su „Veolia“ jį aptars ir sės prie derybų stalo, nuomininkų atstovai vakar negalėjo apsispręsti, teigia VŠT. 

„Vilniaus energijos“ pozicija viešojoje erdvėje skleisti netikslią informaciją tik parodo, kad sostinės šilumos ūkio nuomininkas, tikėtina, ir neturi tikslo susitarti ar kuo skubiau surasti miestui ir jo bendruomenei geriausią sprendimą“, – rašoma VŠT pranešime. 

VŠT kartu su „Vilniaus energija“ jau nuo pernai lapkričio derino eksperto pirkimo techninę užduotį, tačiau konkrečių susitarimų nepasiekta. „Vilniaus energija“, gavusi atsakymą, jog pirkimą turėtų atlikti savivaldybė, nutraukė derinimą ir raštu inicijavo ginčo sprendimo procedūrą. 

Nuomos sutartyje numatyta, kad ekspertą techniniam šilumos ūkio įrenginių įvertinimui būtina parinkti likus metams iki sutarties pabaigos – tai yra iki šių metų balandžio 1 dienos. Tam iki vasario 1 dienos buvo būtina suformuoti pirkimo komisiją, kuri suderintų bei paskelbtų pirkimo sąlygas ir pagal visus viešųjų pirkimų reikalavimus išrinktų konkurso laimėtoją. 

VŠT vadovas Mantas Burokas vasario pradžioje BNS sakė, jog bendrovė pirmąjį šių metų pusmetį tikisi baigti konsultantų paiešką ir pradėti turto vertinimą. Konsultantų paieška suskirstyta į keturias dalis: projekto valdymo, finansinių, teisinių ir techninės būklės klausimų. Pastarasis konkursas yra svarbiausias, nes bus nustatyta šilumos ūkio techninė būklė ir jo vertė. 

Kai kurie ekspertai teigia, kad jo vertė gali būti mažesnė nei 2002 metais, kai ūkis buvo išnuomotas, o tai reiškia, kad „Vilniaus energija“ turėtų sumokėti kompensaciją miestui. VŠT tikina, kad 2002 metais išnuomoto 108 mln. eurų vertės turto likutinė vertė šiuo metu siekia apie 14 mln. eurų, be to, 160 mln. eurų vertės „Vilniaus energijos“ investicijų likutinė vertė kitąmet turėtų siekti apie 80 mln. eurų. 

Šilumos ūkį iš Prancūzijos koncerno „Veolia“ (buvusi „Dalkia“) valdomos „Vilniaus energijos“ VŠT perims iki 2017 metų balandžio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.