Irano nafta plaukia į Europą. Kada pasieks Klaipėdą?

Sekmadienio vakarą į Europą atplaukė tanklaivis „Monte Toledo“ su milijonu barelių Irano naftos.

Agentūra pažymi, kad į Europą netrukus turėtų atplaukti daugiau tanklaivių iš Irano.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Agentūra pažymi, kad į Europą netrukus turėtų atplaukti daugiau tanklaivių iš Irano.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2016, 9:32 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 12:32 PM

Tai pirmasis tanklaivis su nafta iš Irano nuo to laiko, kai buvo atšauktos europinės sankcijos, trukusios ketverius metus, pažymi agentūta „Bloomberg“.

„Monte Toledo“ atplaukimas į Europą reiškia Irano sugrįžimą į Europos naftos rinką.

Šiuo metu tanklaivis yra pietų Ispanijos Alchesiraso uoste. Nafta iš jo sunkvežimiais gabenama į Ispanijos bendrovės „Cia Espanola de Petróleos“ naftos perdirbimo gamyklą. Šiemet bendrovė tikisi sulaukti dar aštuonių laivų su Irano nafta.

Agentūra pažymi, kad į Europą netrukus turėtų atplaukti daugiau tanklaivių iš Irano. Vienas iš jų, „Eurohope“, plaukia į Rumunijos Konstantos uostą, tanklaivis „Atlantas“ – jau netoli Prancūzijos krantų, o tankeris „Distya Akula“ stovi nuleidęs inkarą Sueco kanale.

Ekspertai iš „Petro-Logistics SA“ paskaičiavo, kad vasario mėnesį Iranas eksportavo vidutiniškai po 1,4 milijono barelių naftos per dieną – 350 tūkstančių barelių daugiau, nei vidutiniškai per dieną pernai. Teheranas jau anksčiau pareiškė, kad ketina padidinti eksportą 500 tūkstančių barelių. Šio rezultato Iranas dar nepasiekė, bet analitikai prognozuoja, kad padėtis gali pasikeisti jau kovo mėnesį.

Priminsime, kad sausio 16 dieną Iranui buvo panaikinta dauguma sankcijų. Tą dieną TATENA pateikė ataskaitą, kurioje patvirtinama, kad šalies valdžios institucijos yra pasirengusios įgyvendinti programą, numatančią Irano branduolinio potencialo žymų sumažinimą. Ši programa buvo parengta po ilgų derybų.

Po pranešimų apie Irano naftos eksporto atnaujinimą „Brent“ rūšies žaliavinės naftos balandžio mėnesio ateities sandorių kaina pradėjo smarkiai kristi. „Iranas ketina įpilti alyvos į ugnį šioje rinkoje“, – paaiškino agentūrai „Bloomberg“ akcijų rinkos tyrimų bendrovės „Fat Prophets“ analitikas Davidas Lennoxas.

Iki sankcijų paskelbimo ši šalis eksportavo 2,3 mln. barelių naftos per dieną, tačiau 2012 metais naftos eksportas iš Irano sumažėjo iki 1 mln. barelių. Irano naftos ministras Bijanas Namdaras Zanganehas anksčiau žadėjo per kelias savaites po sankcijų atšaukimo „bet kokia kaina“ padidinti naftos gavybą 0,5 milijono barelių per parą, ir dar tiek per artimiausius šešis mėnesius.

Parengė Leonas Grybauskas

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.