Dujinį katilą įsirengusi šeima: „Galim ramiai atostogauti“

Jokių šiukšlių kieme ir ramios atostogos net žiemą, kai nereikia baimintis, kad užšals radiatoriai. Prieš 11 metų dujinį šildymą nuosavame name Rumšiškėse įsivedusi Daugėlų šeima šiuo sprendimu neatsidžiaugia iki šiol.

123rf.nuotr.
123rf.nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2016, 1:05 PM, atnaujinta May 31, 2017, 3:55 AM

„Kai kurie kaimynai žiemą iš namų negali išvažiuoti net ir savaitgaliui, nes reikia pakrauti malkas į katilą, kitaip visa sistema gali užšalti. O mes sumažiname temperatūrą ir paliekame dujinį katilą veikti. Jaučiamės dabar ypač ramiai, nes neseniai jį atnaujinome – pastatėme efektyvesnį ir saugesnį“, – pasakojo Rita Daugėlienė.

Nors malkos pigesnis kuras negu dujos, Rumšiškių gyventoja nesiskundžia – gamtinių dujų kaina per pastaruosius ketverius metus sumažėjo daugiau kaip trečdaliu.

Prognozuojama, kad nuo šių metų vidurio gamtinių dujų kaina „Lietuvos dujų tiekimo“ klientams gali mažėti dar apie 10 proc. Šiuo metu bendrovės klientai, kurie savo būstą šildo gamtinėmis dujomis, už vieną kubinį metrą moka 0,42 euro.

R.Daugėlienė pripažino, kad renkantis šildymo būdą su vyru svarstė ir kitas alternatyvas, kaip antai granulių katilą ar geoterminį šildymą. Tačiau pasirinko dujas.

„Geoterminis šildymas būtų patogus, tačiau kai sužinojome įrengimo kainą, supratome, kad negalime sau to leisti. Kaimynai šildosi granulėmis – irgi įdomu, bet tam reikia didelės patalpos toms granulėms laikyti, nes po maišą neprinešiosi. O dar jas atvežti, iškrauti – atsiranda daug rūpesčių ir šiukšlių“, – teigė pašnekovė.

Vis dėlto, Rita pripažįsta, kad net ir naudojant dujas verta domėtis šildymo būdais, technologijomis ir ieškoti būdų sutaupyti. Paskaičiavę, kiek sutaupytų pirmąjį dujinį katilą pakeitę naujesniu, Daugėlos ryžosi investicijai.

„Naujasis katilas yra saugesnis – tai mums buvo svarbu, kad galėtume ramiai palikti namus. Be to, jis gerokai taupesnis ir per dvejus metus mums visiškai atsipirko“, – pasakojo R. Daugėlienė.

Anot pastatų energetikos ekspertų, gyventojai, skaičiuojantys tik kuro kainą, pamiršta paskaičiuoti, kiek kainuoja įrengti saugią katilinę ar patalpas kurui laikyti, nebrangina savo laiko, neįvertina galimybių reguliuoti temperatūrą būste. Pasak ekspertų, renkantis šildymo būdą, vertėtų įvertinti visas investicijas ir sąnaudas per gerokai ilgesnį laikotarpį.

Bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) ekspertai patvirtina, kad norint sumažinti šildymo išlaidas labai svarbu yra ne tik kuro kaina, bet ir efektyvus energijos naudojimas.

Pavyzdžiui, kondensacinių dujinių katilų efektyvumas gali viršyti 100 proc., nes jie išnaudoja šilumą, kuri paprastai paleidžiama per kaminą. Dėl to dujiniams katilams įprasto kamino nereikia.

Modernesni katilai turi išmanesnes valdymo sistemas ir platesnes reguliavimo galimybes. Būtent nuo katilo valdymo automatikos priklauso šildymo sistemos darbo efektyvumas. Dujinio šildymo valdymo automatika seka lauko oro bei kambario temperatūrą ir efektyviai naudoja energiją.

Be to, platesnės reguliavimo galimybės leidžia, pavyzdžiui, sumažinti temperatūrą dieną, kai nieko nėra namuose, reguliuoti šilumą kiekviename kambaryje atskirai ir sumažinti šildymą iki minimumo išvykus atostogų. Daugiau sužinoti apie dujų įvedimo procesą, užduoti klausimus ir pateikti elektroninį prašymą įsivesti dujas galima interneto svetainėje www.dujuivedimas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.