„Lidl“ logistikos centrui – energinis sertifikatas

Mažmeninės prekybos tinklo „Lidl“ logistikos centrui Lietuvoje suteiktas „BREEAM In-Use“ sertifikatas. Tai pirmasis pramoninės paskirties pastatas Baltijos šalyse, gavęs tokį sertifikatą. Jis liudija, kad pastatas naudoja mažai energijos, yra draugiškas gamtai ir kad jame yra įrengta komfortiška darbo aplinka. „Lidl“ logistikos centras gavo „Excellent“ įvertinimą – tokio neturi nė vienas pastatas Baltijos valstybėse.

„Lidl“ logistikos centras bus atidarytas balandžio 14-ąją.<br>Organizatorių nuotr.
„Lidl“ logistikos centras bus atidarytas balandžio 14-ąją.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2016, 11:13 AM, atnaujinta May 29, 2017, 12:44 PM

„Didžiuojuosi vienu moderniausių prekių paskirstymo centrų Baltijos šalyse. „Lidl Lietuva“ logistikos centro įvertinimas tarptautiniu sertifikatu „BREEAM In-Use“ reiškia, kad pastatas gerai valdomas, energiškai efektyvus ir draugiškas aplinkai. Šis sertifikatas ir kiti techniniai sprendiniai užtikrina, kad mūsų darbuotojai turėtų geriausias darbo sąlygas, o mūsų pirkėjai galėtų kasdien gauti kokybiškas ir šviežias prekes“, – teigia Radostin Roussev-Peine, UAB „Lidl Lietuva“ generalinis direktorius.

Į Kauno rajone, Ramučių kaime įsikūrusio logistikos centro projektą „Lidl Lietuva“ investavo daugiau nei 38 mln. eurų ir sukūrė apie 130 naujų darbo vietų. 42,8 tūkst. kv. m ploto logistikos centro statybos baigtos 2015 metų rudenį.

„Lidl“ logistikos centro auditą dėl atitikties „BREEAM In-Use“ sertifikato kriterijams atliko tvarios plėtros konsultacijų UAB „Vesta Consulting“. Pastato auditas truko šešis mėnesius. Buvo vertinamos fizinės ir techninės logistikos centro charakteristikos. Įvertinimą „Excellent“ pastatas gavo surinkęs 71,8 proc. balo iš 100 proc. galimų.

„Tokį aukštą įvertinimą lėmė novatoriškų inžinerinių ir architektūrinių sprendimų visuma, leidusi reikšmingai sumažinti energijos suvartojimą, sukurti produktyvias darbo vietas, sumažinti geriamojo vandens suvartojimą ir pastatyti ilgaamžiškesnį bei lengvai pasiekiamą pastatą. Tikiu, jog pastatas su tokiu aukštu BREEAM įvertinimu kilstels pramoninės paskirties pastatų projektavimo ir statybos kokybės kartelę ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse“, – teigia „Vesta Consulting“ direktorius Evaldas Savickis.

Anot „Vesta Consulting“ vadovo, „BREEAM In-Use“ sertifikatas taip pat yra ir įmonės socialinės atsakomybės ženklas, parodantis, kad „Lidl Lietuva“ atsakingai žiūri į mūsų šalyje vykdomą komercinę veiklą, rūpinasi savo darbuotojais bei lankytojais ir savo veikloje vadovaujasi aukščiausiais tarptautiniais tvarumo standartais.

Logistikos centro „BREEAM In-Use“ auditą vykdžiusios auditorės Rasitos Masalskytės teigimu, atlikus pirminį pastato auditą gauti labai aukšti rezultatai, nes projektuojant ir statant taikytas griežtas „Lidl“ grupės vidinis statybos standartas. „Kad pasiektų įvertinimą „Excellent“, pastato savininkui prireikė tik keleto pagerinimų – įrengti dviračių saugyklas, papildomais dokumentais pagrįsti atliktas procedūras ar įtaisyti papildomus apšvietimo valdymo prietaisus“, – komentuoja R. Masalskytė. „BREEAM In-Use“ auditorė išskiria pagrindinius logistikos centro išskirtinumus: atliekinės šilumos iš šaldymo įrenginių panaudojimas patalpų šildymo poreikiams patenkinti, išmani judesio ir dienos šviesos davikliais valdoma apšvietimo sistema, galinti lanksčiai suprogramuoti apšvietimą pagal darbo vietų išplanavimą, taip pat moderni atliekų rūšiavimo sistema, automatizuotos išorinės žaliuzės, mažinančios akinimo riziką darbo vietose ir apribojančios vėsumos poreikį dėl perteklinės šilumos vasaros sezonu, itin efektyvūs vandens prietaisai, aplinkai draugiškų šaltnešių panaudojimas, komfortiškos poilsio erdvės darbuotojams ir puiki dviračių infrastruktūra, įskaitant dušus ir drabužių džiovinimo spinteles. BREEAM (angl. Building Research Establishment Environmental Assessment Method) – Jungtinėje Karalystėje sukurtas ir šiuo metu plačiausiai taikomas tarptautinis tvarių pastatų vertinimo standartas bei sertifikavimo sistema. BREEAM sertifikatu ženklinami pastatai, darantys mažiausią poveikį aplinkai per visą savo gyvavimo laikotarpį. BREEAM gali būti naudojamas vertinant tiek naujus, tiek ir jau egzistuojančius pastatus. BREEAM standartas nustato geriausias tvarių pastatų projektavimo ir valdymo praktikas ir tampa de facto priemone poveikiui aplinkai nustatyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.