Lietuvoje surinkta daug daugiau atliekų, ypač – pramoninių

2015 m. surinktų ir sutvarkytų atliekų kiekis išaugo 20 procentų ir sudarė 17,923 tonų, rodo didžiausios šalyje pavojingųjų ir nepavojingųjų atliekų tvarkymo bendrovės „Žalvaris“ duomenys.

Surinktos atliekos – nukenksminamos ir paruošiamos perdirbti.<br>D.Umbraso nuotr.
Surinktos atliekos – nukenksminamos ir paruošiamos perdirbti.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2016, 2:08 PM, atnaujinta May 29, 2017, 11:13 AM

2015 m. „Žalvario“ atliekų surinkimas ūgtelėjo visuose segmentuose. Net 45 proc. 2015 m., lyginant su 2014 m., augo atliekos, surinktos iš pramonės sektoriaus įmonių. Iš viso surinkta 6,393 tonos atliekų – dažų, lako, klijų ir hermetikų, absorbentų ir pašluosčių, naftos produktais užterštų atliekų, užterštų pakuočių ir medienos (įskaitant geležinkelio pabėgius) bei įvairių cheminių medžiagų. Tai didžiausias augimas iš visų bendrovės surenkamų atliekų segmentų.

Didžiąją dalį, 80 proc. surinktų atliekų, sudarė pavojingosios atliekos. Surinktos atliekos buvo nukenksmintos, paruoštos perdirbimui ir antriniam panaudojimui.

Įtakos turi ekonominiai veiksniai

„Atliekų surinkimo augimą visų pirma galima sieti su ekonominiais faktoriais – augant vartojimui, vystantis pramonei, didėja ir atliekų kiekiai.

Kita vertus, pastebime, kad įmonės darosi vis reiklesnės atliekų tvarkytojams. Jos geriau išmano atliekų tvarkymo įsipareigojimus ir reikalauja tinkamą sutvarkymą patvirtinančių dokumentų.

Griežtėjanti atsakingų institucijų priežiūra bei užsakovų reiklumas lemia ir didesnį skaidrumą bei leidžia tikėtis, kad atliekų tvarkymo situacija šalyje gerėja,“– teigia bendrovės komercijos direktorius Linvydas Pilkauskas.

Nepaisant to, pernai „Žalvariui“ vis dar teko dirbti atliekant ekologinių ekstremalių situacijų, kai aplinka užteršiama pavojingomis atliekomis, likvidavimo darbus. Anot L. Pilkausko, galima teigti, kad valstybės kontroliuojančių institucijų dėmesys turi būti toliau nuosekliai didinamas tiek atliekas tvarkančioms įmonėms, tiek įmonėms, kurių veikloje susidaro atliekos.

Tai padėtų pasiekti, kad atliekos šalyje būtų tvarkomos įstatymų numatyta tvarka, išvengiant žalos gamtai ir būtų vertinamos kaip žaliava, kurią perdirbus galima naudoti pakartotinai, o ne atsidurtų sąvartynuose.

Daugiau atliekų – iš automobilių servisų

Didžiausią surinktų atliekų dalį – 67 proc., kaip ir metais prieš tai, sudarė automobilių atliekos. Jų surinkta 10,720 tonų – 20 proc. daugiau nei 2014 m.

„Pernai toliau augo automobilių atliekų, surinktų iš autoservisų, kiekiai. Gerėjant ekonominei situacijai, keičiantis rinkos sąlygoms, vairuotojai jau rečiau patys atlieka automobilio remonto, detalių keitimo darbus ar naudojasi nelegalių autoservisų paslaugomis, o tai lemia ir kad daugiau atliekų yra tinkamai sutvarkoma bei perdirbama“, – teigia L. Pilkauskas.

Didžiausią šio tipo atliekų dalį sudarė naudoti akumuliatoriai, alyva, tepalo, kuro, oro filtrai ir padangos. Beveik visas automobilių atliekas, jas perdirbus, galima naudoti pakartotinai daug kartų.

Didžioji dalis automobilių atliekų yra priskiriamos prie pavojingųjų. Joms tvarkyti – nukenksminti ir paruošti antriniam panaudojimui – reikia ir specialios technikos, ir saugos priemonių, ir išmanymo. „Todėl ir pačius vairuotojus, apsilankiusius autoservisuose raginame būti reiklesniems ir domėtis, ar autoserviso specialistai vykdo įsipareigojimus ir tinkamai tvarko jų automobilio atliekas“, – atkreipia dėmesį L. Pilkauskas.

Klientų skaičių pernai „Žalvaris“ išaugino 938. Be verslo klientų aptarnauti 2155 fiziniai asmenys.

Iš viso bendrovė rūpinasi 4150 šalies valstybinių, verslo ir pramonės įmonių bei organizacijų atliekomis ir dirba su per 177 skirtingų rūšių pavojingųjų ir nepavojingųjų atliekų. Surinktos atliekos yra tvarkomos, perdirbamos ir pritaikomos antriniam panaudojimui arba šilumos energijai gauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.