Barselonos merė energetikams nurodė neskriausti skurdžių

Vargšų motina praminta Barselonos merė Ada Colau ne juokais įvarė baimės energetikams. Už tai, kad jie atsisako teikti paslaugas nemokiems klientams, grasinama milžiniškomis baudomis.

A.Colau jau seniai griežia dantį ant bankininkų ir energetikos kompanijų.<br>„Scanpix“ nuotr.
A.Colau jau seniai griežia dantį ant bankininkų ir energetikos kompanijų.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Nastopkaitė („Lietuvos rytas“)

Apr 13, 2016, 8:17 PM, atnaujinta May 29, 2017, 1:24 AM

Dar pernai liepą Katalonijos valdžia išleido potvarkį, leidžiantį sunkiai besiverčiantiems gyventojams iš esmės visiškai nemokėti už elektrą, vandenį ar dujas.

Regiono valdžia nustatė, kad šioms reikmėms daugiau nei 10 proc. pajamų skiriančioms šeimoms negali būti atjungtas, pavyzdžiui, šildymas, net jeigu jos ir nesumoka už šias paslaugas.

Katalonų valdžios nuomone, tokiu atveju joms turėtų padėti valstybė.

Ispanijoje tokių skolininkų yra labai daug – sumokėti už energijos išteklius nesugeba apie 7 mln. šeimų. Tiekėjai tokiems klientams atjungia dujas, elektrą ar vandenį.

Tačiau Katalonijos valdžia nelinkusi nusileisti. Praėjusią savaitę A.Colau įspėjo elektros tiekimo kompaniją „Endesa“ ir dujų monopolininkę „Gas Natural“, kad Barselona joms skirs milžiniškas baudas – nuo 10 tūkst. iki 100 tūkst. eurų.

Pasak merės, Barselonos vandens tiekimo kompanija laikėsi susitarimo ir išskirtiniais atvejais vandens dėl neapmokėtų sąskaitų neatjungdavo.

„Derybos su energetikos kompanijomis vyksta jau nuo vasaros, tačiau elektros ir dujų įmonės mūsų negirdi ir toliau nutraukia tiekimą pažeidžiamoms šeimoms.

Jei nepavyks susitarti geruoju, turėsime vykdyti įstatymą ir skirti baudas“, – pagrasino A.Colau.

„Endesa“ bei „Gas Natural“ turėtų žinoti, kad Barselonos merė nejuokauja. Tas pats pažeidžiamas šeimas ginantis įstatymas grasino ir bankams, laikantiems tuščius būstus daugiau kaip metus.

Keli šio įstatymo nepaisę bankai rugsėjo mėnesį jau užsidirbo 5000 eurų baudą už kiekvieną neišnuomotą butą.

Barselonos merė yra aršiai nusiteikusi prieš bankus. Ji Ispanijoje išgarsėjo kaip „Platformos prieš paskolą“ aktyvistė, kovojanti prieš bankams įsiskolinusių ispanų prievartinį iškeldinimą iš būstų.

Vienas pagrindinių jos rinkimų pažadų buvo nuostata laisvą gyvenamąjį plotą paversti socialiniu būstu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.