Vienose rankose atsidūrę trys katilinės augina biokuri poreikį

Vokietijos ir Lietuvos kapitalo energetikos bendrovė „Danpower Baltic“ tapo didžiausia biokuro pirkėja Vilniuje. Metų pradžioje perėmusi biokuro katilinių Paneriškių ir Zetielos gatvėse valdymą ir pernai atidariusi naują katilinę Savanorių prospekte, bendrovė šilumai gaminti perka vis daugiau biokuro.

Biokuro kainai poveikį daro daugybė veiksnių.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Biokuro kainai poveikį daro daugybė veiksnių.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2016, 11:51 AM, atnaujinta May 28, 2017, 10:34 AM

„Įsigiję katilines tapome didžiausia biomasės pirkėja Vilniuje. Mūsų poreikis išaugo beveik 5 kartus ir siekia 150 tūkst. tonų biokuro per metus“, – sakė „Danpower Baltic“ generalinis direktorius Artūras Kliukevičius.

Iki sandorio su Nyderlandų investiciniu fondu „Green Environment Fund I“, kai „Danpower Baltic“ įsigijo dvi biokuro katilines Vilniuje ir vieną Kaune, bendrovė stengėsi dirbti su kuo platesniu teikėjų ratu ir tokiu būdu užsitikrinti geriausią biokuro kainą.

Padidėjus veiklos apimtims, įmonė planuoja dar daugiau dėmesio ir išteklių skirti bendradarbiavimui su tiekėjais, stebėti visą biokuro rinką ir užtikrinti tvarų verslą.

„Natūralu, kad padidėjus gamybos pajėgumams, santykiai su tiekėjais tik sustiprėjo – esame pasiruošę kalbėtis ir bendradarbiauti su visais rinkos dalyviais. Tikime konkurencija energetikos sektoriuje, todėl ją skatiname ir biokuro rinkoje – iki šiol daug dėmesio skyrėme ūkininkams ir kitiems mažiems tiekėjams, tą rūpestį išlaikysime ir ateityje. Žinoma, tai reikalauja lankstumo, tačiau stengsimės ir toliau palaikyti, paremti ir auginti tiekėjų gamybinius pajėgumus“, – sakė A.Kliukevičius.

Biokuro biržos „Baltpool“ duomenys rodo, kad Vilniaus biokuro rinka yra pati aktyviausia šalyje – kovą Vilniaus apskrityje sudaryta net 24,42 proc. visų biržinių sandorių. Vilniuje per metus biokuro tiekimo kainos sumažėjo beveik 4 proc. – nuo 159,33 iki 153,29 euro už toną naftos ekvivalentu (tne).

„Biokuro kainai poveikį daro tokie veiksniai kaip tiekėjo patikimumas, gebėjimas prisitaikyti prie užsakovo poreikių, galimybė patiekti vienalytį, vienodos kokybės biokurą ir tai daryti tolygiu grafiku. Visi šie kriterijai yra vertinami nustatant biokuro kainą. Taip pat stengiamės reaguoti į „Baltpool“ medienos išteklių biržos duomenis ir tendencijas“, – akcentuoja „Danpower Baltic“ generalinis direktorius.

Pasak A.Kliukevičiaus, didesnę konkurenciją ir spaudimą kainai biokuro rinkoje gali užtikrinti tik skaidrumas.

„Neturime jokių sąsajų su biokuro gamyba. Visas biokuras yra perkamas iš nepriklausomų rinkos dalyvių, nes manome, kad geriausią rezultatą galima pasiekti atskyrus kuro tiekimą, šilumos gamybą ir jos tiekimą. Nors biokuro birža „Baltpool“ dar naujas įrankis, tačiau jis daro teigiamą poveikį visai biokuro rinkai. Mes savo patirtimi ir rinkos išmanymu taip pat galime prisidėti prie šių tikslų įgyvendinimo“, – sako A. Kliukevičius.

Bendrai kovo mėnesį per biokuro biržą buvo užregistruotas rekordinis kiekis sandorių – net 499 už 6,5 mln. eurų, kai pernai tokiu pat metu jų buvo tris kartus mažiau. Vidutinė kovo svertinė medienos skiedrų tiekimo kaina siekė 148 EUR/tne, ir buvo 0,7 proc. mažesnė lyginant su vasariu.

„Danpower Baltic“ planuoja ateityje plėsti superkamos žaliavos asortimentą, kad kuo daugiau biokuro atliekų, tokių kaip miško kirtimo ar lentpjūvių, būtų panaudota perdirbant jas į šilumą. Jau dabar bendrovės įrenginiai pritaikyti šiems pokyčiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.