Lenkai lips ant kulnų Baltarusijai: statys mažiausiai vieną AE

Lenkijos energetikos ministras Krzysztofas Tchórzewskis pasakė, kad Lenkija neatsisako planų statyti atominę elektrinę. Jis paskelbė, kad bus statoma mažiausiai viena tokia elektrinė, rašo wyborcza.biz.

Ostrolenkoje turėtų būti sumontuotas 1000 MW galios blokas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ostrolenkoje turėtų būti sumontuotas 1000 MW galios blokas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-04-21 07:34, atnaujinta 2017-05-28 05:04

K.Tchórzewskis padarė pareiškimą per spaudos konferenciją Gdanske. Vasario mėnesį iždo ministras Dawidas Jackiewiczius teigė, kad sprendimas šiuo klausimu turėtų būti priimtas referendumu. Tada jis atkreipė dėmesį į tai, kad planuojamas Lenkijos atominės elektrinės statymo terminas buvo atidėtas – iš pradžių ją ketinta pastatyti maždaug 2024 metais, dabar kalbama apie 2030-uosius metus.

K.Tchórzewskis patikino, kad Lenkija šių planų neatsisako, ir atominė elektrinė bus.

Branduolinė jėgainė, nors ir brangi investicijų požiūriu, yra garantuotas elektros energijos tiekimo šaltinis, kai gamybos sąnaudos – santykinai mažos. Atominės elektrinės kuro kaina pagaminamos elektros energijos kainai turi įtakos tik 10 proc., tuo tarpu dujinį kurą naudojančiose elektrinėse – iki 75 procentų. Šių argumentų ir laikosi valdžia, teigia leidinys.

Be to, K.Tchórzewskis trečiadienį patikino, kad „Energa“ (Lenkijos kapitalo grupė, užsiimanti elektros energijos gamyba, paskirstymu ir pardavimu. – Red.) tęs elektrinės statybą Ostrolenkoje (Mazovijos vaivadijoje, 120 km nuo Varšuvos, į Lietuvos pusę. – Red.).

„Senosios elektrinės (šiluminės. – Red.) tarnavimo laikas pasibaigs po 10 metų. Investicijos taip pat bus naudojamos plėtrai, nes manau, kad „Energa“ turi ne tik parduoti energiją, bet ir ją gaminti“ – sakė politikas. Pasak jo, Ostrolenkoje turėtų būti sumontuotas 1000 MW galios blokas.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.