„Gazprom“ pajamos menksta, o koncerno viršūnės pampsta

Patekti į Rusijos dujų monopolininko valdybą – tiesiog svajonė. „Gazprom“ pozicijos rimtai svyruoja, užtat vadovai žeriasi neregėtus atlyginimus.

A.Mileris pernai susižėrė per 24 mln. eurų algos ir premijų, o šįmet jo atlygis dar ūgtelėjo.<br>„Vida Press“ nuotr.
A.Mileris pernai susižėrė per 24 mln. eurų algos ir premijų, o šįmet jo atlygis dar ūgtelėjo.<br>„Vida Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, specialiai „lrytas.lt“ iš Maskvos

May 23, 2016, 7:14 AM, atnaujinta May 24, 2017, 3:13 PM

Koncerno pirmojo ketvirčio ataskaita apstulbino apžvalgininkus: palyginti su tuo pačiu praėjusiųjų metų laikotarpiu išmokos valdybos nariams išaugo nuo 558 mln. iki 1,142 mlrd. rublių (atitinkamai 7,45 mln. ir 15,24 mln. eurų). Jų atlyginimai buvo padidinti 60,7 procento, o premijos – net 2,3 karto.

Kodėl taip pasielgta, koncerno vadovybė laikraščiui „Vedomosti“ taip ir neatsakė. „Gazprom“ tebedirba pelningai (per metus pelnas išaugo 29,42 proc.), tačiau pajamos sumažėjo 6,61 proc.

O „Gazprom“ valdybos pirmininkas Aleksejus Mileris ir taip jau seniai yra daugiausia uždirbančių Rusijos kompanijų vadovų sąrašo viršūnėje. „Forbes“ duomenimis, pernai jis susižėrė per 24 mln. eurų.

Pinigų A.Mileris gauna ne tik iš „Gazprom“, bet ir iš aibės antrinių įmonių, kurių valdybų narys jis yra.

Tuo metu paties dujų monopolininko padėtis darosi vis prastesnė. Anot žinomo Rusijos ekonomisto profesoriaus Nikitos Kričevskio, dar 2006 metais kompanija pagal gavybą prilygo visoms JAV dujų sektoriaus bendrovėms. Tačiau pernai „Gazprom“ vamdžiais pratekėjo 417 mlrd. kubinių metrų dujų, o amerikiečiai išgavo apie 800 mlrd. kubinių metrų, ir nemažą dalį jų rengiasi suskystinti bei gabenti į Europą.

„Investicijų analitikai jau įspėjo, kad pasenusi „Gazprom“ struktūra nebeatitinka šiandienos modelių. Dėl konkurencijos su amerikiečiais gali sumažėti kompanijos dalis pagrindinėje – ES rinkoje, o tai tolygu netekti šimtų milijardų rublių pajamų“, – aiškino ekonomistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.