„Lietuvos energija“ atsiskaitė su smulkiaisiais akcininkais

Energetikos įmonių grupę valdanti „Lietuvos energija“ pagal įsigaliojusias sutartis jau pervedė pinigines lėšas buvusios akcinės bendrovės „Lietuvos elektrinė“ smulkiesiems akcininkams, pasinaudojusiems jų turėtų akcijų išpirkimo galimybe.

„Lietuvos elektrinės“ smulkieji akcininkai sulaukė lėšų už akcijas.<br>V.Balkūno nuotr.
„Lietuvos elektrinės“ smulkieji akcininkai sulaukė lėšų už akcijas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2016, 4:26 PM, atnaujinta May 24, 2017, 10:05 AM

Buvusios akcinės bendrovės „Lietuvos elektrinė“ akcijos buvo išperkamos vykdant vyriausybės 2015 m. spalio 26 d. nutarimą. Išperkamos akcijos pagal nustatytą santykį prilygintos šiuo metu veikiančios energijos gamintojos „Lietuvos energijos gamybos“ akcijoms.

Pasak „Lietuvos energijos“ Finansų ir iždo direktoriaus Dariaus Kašausko, įgyvendinant šį Vyriausybės įpareigojimą pranešimai apie prasidėjusį akcijų išpirkimą buvo ne tik skelbiami per visuomenės informavimo priemones, bet ir asmeniškai išsiųsti visiems aktualiu laikotarpiu buvusiems bendrovės akcininkų sąraše, t. y. daugiau negu 4 500 asmenų. Per tris mėnesius trukusį akcijų išpirkimo laikotarpį atsakyta į visus besikreipiančiųjų klausimus, laiku įgyvendinti visi įsipareigojimai, tarp jų – ir lėšų už parduotas akcijas pervedimas.

Iš viso akcijų išpirkimo proceso metu buvo sudarytos ir jau įsigaliojo 1 144 akcijų pirkimo – pardavimo sutartys, kurių pagrindu „Lietuvos energijai“ perleistos 3 866 497 „Lietuvos energijos gamybos“ akcijos. Tai sudaro 0,61 proc. visos bendrovės akcijų emisijos, taigi iš viso „Lietuvos energija“ dabar valdo 96,74 proc. „Lietuvos energijos gamybos“ akcijų. Už vieną išperkamą akciją mokėta 1,2959 euro, tad akcijas pardavusiems asmenims į jų prašymuose nurodytas sąskaitas vakar iš viso buvo pervesta 5,01 mln. eurų.

Kaip praneša akcijų išpirkimo procesą vykdantis AB SEB bankas, dar keliasdešimt akcijų pirkimo – pardavimo sutarčių šiuo metu yra neįsigaliojusios, nes laiku prašymus išpirkti akcijas pateikę smulkieji akcininkai iki šiol nėra pateikę visų reikalingų dokumentų, neužbaigti akcijų paveldėjimo procesai ir pan. Jei visos šios sutartys įsigaliotų, „Lietuvos energijai“ priklausančių „Lietuvos energijos gamybos“ akcijų skaičius padidėtų dar daugmaž 0,01 proc., o šias akcijas pardavusiems asmenims būtų išmokėta apie 113 tūkst. eurų.

Akcinės bendrovės „Lietuvos elektrinė“ akcijų išpirkimu iš viso pasinaudojo apie 27 proc. tokią teisę turėjusių asmenų. Akcijų išpirkimo proceso pradžioje „Lietuvos energija“ planavo, kad tuo atveju, jei išpirkimu būtų pasinaudoję visi tokią teisę turintys smulkieji akcininkai, būtų prireikę 9,32 mln. eurų. Nepasinaudoję teise parduoti akcijas šio proceso metu ar nespėję pateikti reikalingų dokumentų dėl akcijų išpirkimo ir toliau lieka „Lietuvos energijos gamybos“ akcininkais ir gali savo akcijomis prekiauti biržoje.

Pagal nuo 2016 m. sausio 1 d. įsigaliojusią naują Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo redakciją, šiuo išpirkimu pasinaudoję akcininkai, pildydami deklaraciją už 2016 m., turės patys apskaičiuoti, deklaruoti ir susimokėti gyventojų pajamų mokestį (15 proc.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.