Nebeveikianti elektrinė kelia atomines aistras

Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymo darbai – geidžiamas kąsnis tiek Lietuvos, tiek užsienio kompanijoms, bent kol nesibaigė donorų pinigai. Tačiau konkursų dalyviams kyla klausimų, ar vertintojai tikrai dirba sąžiningai.

Skelbdama uždarymo darbų konkursus IAE vadovybė kažkodėl vienus pretendentus tikrina daug atidžiau nei kitus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Skelbdama uždarymo darbų konkursus IAE vadovybė kažkodėl vienus pretendentus tikrina daug atidžiau nei kitus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
S.Kablys.
S.Kablys.
V.Možeika.
V.Možeika.
Daugiau nuotraukų (3)

Vakaris Deksnys („Lietuvos rytas“)

May 26, 2016, 6:25 AM, atnaujinta May 24, 2017, 5:56 AM

„Gal reikėjo tiesiog atsiprašyti sužinojus konkurentų pavadinimus ir pasakyti, kad ne čia pataikėme?“ – ironiškai kalbėjo bendrovės „Eurovia Lietuva“ generalinis direktorius Stanislavas Kablys.

Ši įmonė, sudariusi jungtinės veiklos sutartį su bendrovėmis „Ekabana“ ir „Vilstata“, dalyvauja konkurse dėl teisės statyti branduolinių atliekų laidojimo modulius prie panaudoto branduolinio kuro saugyklos.

Tiksliau, dalyvavo. Mat IAE sprendimu šios bendrovės pripažintos kaip neatitinkančios kvalifikacinių reikalavimų.

Likę konkurso dalyviai neskelbiami, tačiau, šaltinių žiniomis, į maždaug 7 milijonų eurų vertės užsakymą pretenduoja du konsorciumai.

Tik kas tie S.Kablio paminėti pavadinimai? Pasirodo, viena pretendenčių yra statybų bendrovė „Mitnija“, priklausanti pastarosiomis dienomis liūdnai pagarsėjusiam koncernui „MG Baltic“.

Vertino itin ilgai

Pasak „Eurovia Lietuva“ vadovo, jungtinės veiklos sutartį sudariusios įmonės ketina pateikti pretenziją dėl IAE sprendimo jas pašalinti.

„Jau vien dėl to, kad iš visų dalyvių tik mes ir „Vilstata“ turime tikros patirties dirbti branduoliniuose objektuose.

Kaip kitos įmonės gavo kokius nors sertifikatus, sunku įsivaizduoti“, – aiškino S.Kablys.

Įdomu, kad IAE galimų dalyvių kvalifikaciją vertino nuo vasario iki gegužės, nors paprastai tai užtrunka kelis kartus trumpiau.

Savivaldybė vengia mokėti

Anot „Vilstatos“ vadovo Vladislavo Možeikos, vargu ar gali būti sutapimas, kad per tą laikotarpį dėl Visagino savivaldybės veiksmų gerokai suprastėjo šios įmonės padėtis.

„Mes renovuojame dvi mokyklas Visagine. Konkursą laimėjome dar 2014 metais – viskas vyko kaip įprasta. Tačiau pernai paaiškėjo, kad užsakovas nebuvo įtraukęs visų darbų, be kurių neįmanoma baigti mokyklų renovacijos.

Apie tai, kad reikia papildomų darbų, pranešėme savivaldybei dar prieš šešis mėnesius.

Tačiau kai pradėjome aiškintis, mokėjimai iš savivaldybės sustojo – net už atliktus darbus. Dirbome toliau, todėl nuo gruodžio jau susikaupė apie 130 tūkst. eurų“, – aiškino „Vilstatos“ vadovas.

Iš pirmo žvilgsnio mokyklų renovacija ir darbai IAE neturi nieko bendra.

Tačiau IAE itin priekabiai žiūri į visų galimų rangovų finansinę padėtį ir gali juos pašalinti dėl menkiausių skolų „Sodrai“ ar Valstybinei mokesčių inspekcijai.

Anot V.Možeikos, įmonei, kurios metų apyvarta siekia apie 3 mln. eurų, tokio dydžio skola tikrai yra reikšminga.

Juolab kad su ja už jau seniai atliktus darbus nėra atsiskaičiusi ir IAE besidarbuojanti rusų valdoma „Nukem Technologies“ – skola siekia apie pusę milijono eurų.

„Darbuotojų jau sumažėjo – turėjome apie 130, o dabar yra apie 80. Sukamės kaip išmanydami, tačiau kai dėl nesuprantamų priežasčių stringa atsiskaitymai, padėtis kas dieną darosi vis sunkesnė“, – neslėpė V.Možeika.

Tikslas – nualinti bendrovę?

„Vilstatos“ vadovas įsitikinęs, jog Visagino savivaldybės administracija tyčia vengia atsiskaityti su bendrove, kad ji imtų skęsti skolose ir būtų pripažinta netinkama dalyvauti IAE konkurse.

Visagine sklinda gandai, kad savivaldybės administracijos direktorius Sergejus Mickevičius ne sykį aiškino, jog „Vilstatai“ tiesiog nemokės pinigų.

Kalbama, kad savivaldybėje itin tvirtai jaučiasi vienos Visagino statybų bendrovės, kuri su kitais partneriais siekia įkelti koją į IAE, atstovai.

Visagino merė Dalia Štraupaitė dar kovo mėnesį išleido potvarkį ir nurodė sudaryti darbo grupę, kuri išsiaiškintų su rangovais kilusius nesutarimus dėl papildomų darbų ir atsiskaitymo už tai, kas jau nuveikta.

Tačiau savivaldybės administracijos vadovas sukurpė merei atsakymą, kuriame aiškinama, kad tokie reikalai yra už jos kompetencijos ribų ir tai neva kelia grėsmę Visagino savivaldybės turtiniams interesams.

Kodėl vengiama atsiskaityti su rangovu? Ar tiesa, kad buvo pažadėta jam išvis nemokėti? Tokie klausimai buvo nusiųsti S.Mickevičiui, tačiau jis per dvi savaites taip ir nerado laiko į juos atsakyti.

Paprašė atskleisti kortas

Kol buvo aiškinamasi su savivaldybe, „Vilstata“ ir kiti jungtinės veiklos partneriai gavo stulbinamą laišką iš IAE Viešųjų pirkimų komisijos pirmininkės Aistės Strazdienės. Jame buvo aiškinama, kad vienas kandidatų dalyvauti konkurse panoro susipažinti su konkurentų pateiktais kvalifikaciniais dokumentais.

Rašte nurodyta, jog iki komisijos nurodyto termino nepateikus įrodymų, kad paraiškoje surašyta informacija yra konfidenciali, ji visa bus laikoma vieša.

Kitaip tariant, konkurentams bus atskleistos jeigu ne visos, tai bent pusė kortų.

„To dar nėra tekę matyti nė viename konkurse. Gal tada turėtume visiems dalyviams išsiųsti ir siūlomas kainas, kad viską žinotų?“ – ironiškai klausė „Vilstatos“ vadovas V.Možeika.

Užtat IAE, paklausta apie šį konkursą, atsigynė tik aptakiomis frazėmis.

„Pirkimo konkurso paraiškas pateikė ne vienas stiprus kandidatas arba kandidatų jungtinės veiklos grupė.

Tai yra žinomos, ilgametę patirtį turinčios Lietuvos įmonės.

Informacija apie paraiškas pateikusius tiekėjus ir paraiškų turinį nėra viešinama, kad joks kandidatas neįgytų pranašumo kitų atžvilgiu ir neatsirastų galimybių daryti poveikį kitų tiekėjų veiksmams“, – rašte „Lietuvos rytui“ teigė IAE komunikacijos vadovė Natalija Survila-Glebova.

Laukė, kol susikaupė skola

Tačiau perdėtas IAE akylumas vienų iš pretendentų laimėti konkursą atžvilgiu sulaukė ir prievaizdų dėmesio.

Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA), per kurią donorai finansuoja IAE uždarymą, nusiuntė elektrinės vadovams įspėjimą, kad negalima tikrinti tiktai vieno tiekėjo, nes visiems turi būti taikomi vienodi reikalavimai.

Konkurso sąlygose numatyta, kad kartu su paraiška pateikiami duomenys apie socialinio draudimo skolas tuomet, kai pati paraiška ir teikiama.

Tačiau, anot „Vilstatos“ vadovo, IAE žinias apie įmonės skolas rinko ir vėliau, kai buvo užtrukęs kvalifikacinių reikalavimų vertinimas.

Per keletą mėnesių pinigų už atliktus ir toliau daromus darbus iš Visagino savivaldybės negaunanti „Vilstata“ iš tiesų įsiskolino „Sodrai“ – gegužės 18 dieną skola siekė kone 57 tūkst. eurų.

Į klausimą, kodėl vieni pretendentai buvo tikrinami griežčiau nei kiti, IAE taip ir neatsakė, tik nurodė, kad vykdant viešuosius pirkimus ir nustatant laimėtoją visada laikomasi lygiateisiškumo, nediskriminavimo ir skaidrumo principų

Nusiteikę toliau ginčytis

Tačiau net ir dėl perdėto priekabumo vienos įmonės atžvilgiu nusižengusi teisės aktams ir sulaukusi įspėjimo iš CPVA IAE nusprendė jungtinės veiklos partnerius pašalinti iš tolesnio konkurso.

„Nesuprantama, kodėl pirkimo komisija taip ilgai delsė vertinti kvalifikacinius reikalavimus. Gal laukė, kol kurio nors dalyvio padėtis taps prastesnė, o kitiems bus atviri keliai?“ – piktinosi „Eurovia Lietuva“ vadovas S.Kablys.

Ši Prancūzijos statybų milžinės „Eurovia“ antrinė įmonė jau yra dirbusi IAE ir jai, kaip ir „Vilstatai“, liko skolingas „Nukem“.

„Tačiau mums tos skolos nesukelia tiek bėdų, nes esame finansiškai daug stipresni.

Kita vertus, dalyvauti nusprendėme sudarę jungtinės veiklos sutartį. Pagal ją, jei vienas iš partnerių netgi bankrutuoja, kiti privalo perimti įsipareigojimus.

Mes tikrai galime tai padaryti, todėl sprendimas, kad neatitinkame kvalifikacinių reikalavimų, yra visiškas nesusipratimas.

Mes jau pateikėme pretenziją, tačiau kol kas negavome atsakymo“, – pasakojo S.Kablys.

Nepavyko gauti prašomų dokumentų

Eglė Kučinskaitė

CPVA Komunikacijos skyriaus viršininkė

„CPVA, įgyvendindama Ignalinos programos projektus, sistemingai vykdo paramos gavėjų (pavyzdžiui, Ignalinos AE) atliekamų viešųjų pirkimų, kuriuos pastarieji siekia finansuoti Ignalinos programos lėšomis, priežiūros kontrolę. Agentūra, įvertinusi paramos gavėjo atliktas viešojo pirkimo procedūras prieš sutarties pasirašymą, priima sprendimą dėl finansavimo.

Tačiau dėl pastarojo pirkimo CVPA dar nėra gavusi dokumentų, todėl negalime atsakyti į šiuo metu kilusius klausimus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.