VSD įtaria: Astravo AE įvyko dar vienas incidentas

Valstybės saugumo departamentas (VSD) įtaria, kad Baltarusijoje statomoje Astravo atominėje elektrinėje praėjusią savaitę įvyko dar vienas incidentas.

Jei informacija apie naują incidentą pasitvirtintų, tai būtų jau antrasis įvykęs statant atominę Astrave.<br>T.Bauro nuotr.
Jei informacija apie naują incidentą pasitvirtintų, tai būtų jau antrasis įvykęs statant atominę Astrave.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, LRT TV naujienų tarnyba

2016-06-07 20:48, atnaujinta 2017-05-22 12:46

„Galiu patvirtinti, kad VSD tikrina informaciją apie galimai įvykusį incidentą Astravo atominėje elektrinėje“, – antradienį BNS sakė VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas.

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas BNS sakė, kad taip pat girdėjo apie galimą incidentą ir kad jis „rimtesnis“ nei anksčiau įvykęs.

„Aš šiuo metu komandiruotėje Gruzijoje. Vakar vakare prieš išvykdamas išgirdau, kad kažkas įvyko, bet nieko negaliu konkrečiau pasakyti. Tik, kaip supratau, kad kažkas rimtesnio nei anksčiau“, – BNS telefonu sakė K. Trečiokas.

Energetikos ministras Rokas Masiulis sako, kad informacija apie galimą incidentą statomoje Astravo atominėje elektrinėje kelia didelį nerimą dėl jos saugumo.

Tuo metu Baltarusijos Atominės elektrinės informacijos centro vadovas LRT TV naujienų tarnybai atsisakė komentuoti bet kokius pranešimus, pareiškęs, kad jo darbo valandos baigėsi penktą vakaro.

Jei informacija apie naują incidentą pasitvirtintų, tai būtų jau antrasis įvykęs statant atominę Astrave. Maždaug prieš mėnesį buvo pranešta apie konstrukcijų griūtį. Baltarusiai tuomet aiškino, kad tai tik pagalbinės patalpos.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pažadėjo artimiausiu metu išsiųsti notą, ministerija taip pat reikalaus paaiškinimų arba paneigimų.

„Šiuo atveju turime siekti kartu bendro supratimo, kad būtų pokyčiai situacijoje. Kol kas pokytis tik vienas – neatmetama galimybė kalbėtis, bet neatsakoma į esminius užklausimus apie techninę galimybę, apie streso testus, kuriuose dalyvautų Europos ekspertai“, – dėstė ministras.

Premjeras Algirdas Butkevičius tikina neturįs papildomos informacijos apie antradienį pasklidusius gandus, kad Baltarusijoje statomoje Astravo atominėje elektrinėje praėjusią savaitę įvyko dar vienas incidentas. 

„Kol kas informacijos tikrai neturiu, esu kalbėjęs su energetikos ministru. Kiek žinau, jisai irgi stengiasi gauti informaciją, ar tai nėra gandas“, – trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė A. Butkevičius. 

Premjeras informavo, kad ketvirtadienį planuoja susitikti su Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovu Dariumi Jauniškiu. Tiesa, šis susitikimas įprastinis, bet su VSD vadovu A. Butkevičius ketina aptarti ir šį klausimą. 

Lietuva yra aštriausia Baltarusijos, statančios atominę jėgainę apie 50 kilometrų nuo Vilniaus, kritikė. Lietuvos teigimu, Baltarusija neužtikrina projekto, statomo 20 kilometrų nuo šalies sienos, saugumo. Vilnius reikalauja, kad Astravo atominės elektrinės statybos vyktų prižiūrint tarptautiniams ekspertams.

Minskas atmeta Lietuvos priekaištus, sakydamas, kad atominėje elektrinėje užtikrins aukščiausius saugumo standartus.

Birželį Lietuva ir Baltarusija surengs dvišales konsultacijas, kurių metu aiškinsis nesutarimus dėl statomos elektrinės.

Astravo atominę elektrinę stato Rusijos branduolinės energetikos korporacija „Rosatom“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.