Gardino azoto įmonėje – sprogimas: baiminamasi amoniako nuotėkio

Sprogimo metu, kuris pirmadienio popietę nugriaudėjo Baltarusijoje, viename iš Gardino įmonės „Grodno Azot“ padalinių, du darbuotojai žuvo, dar du atsidūrė ligoninėje. Apie šį incidentą, kuris birželio 6 dieną, 13 val. įvyko vos už 40-ies kilometrų nuo Druskininkų, Baltarusijos nepaprastųjų situacijų ministerija pranešė tik pirmadienį pavakarę.

Remiantis neoficialia informacija, kurią pavyko gauti Baltarusijos naujienų agentūrai „Belta“, sprogimas įvyko dėl darbininko padarytos techninės klaidos.<br>wyborcza.pl. nuotr.
Remiantis neoficialia informacija, kurią pavyko gauti Baltarusijos naujienų agentūrai „Belta“, sprogimas įvyko dėl darbininko padarytos techninės klaidos.<br>wyborcza.pl. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-06-08 17:58, atnaujinta 2017-05-22 10:01

Įmonė gamina amoniaką, metanolą, vandenilį ir karbamidą. Remiantis neoficialia informacija, kurią pavyko gauti Baltarusijos naujienų agentūrai „Belta“, sprogimas įvyko dėl darbininko padarytos techninės klaidos. Jis įvyko tuo metu, kai jis atliko suvirinimo darbus. Sprogimą sukėlė atsitiktinė kibirkštis.

Kurį laiką miestą gaubė didelis dūmų debesis, tačiau nei gamyklos darbuotojų, nei miesto gyventojų evakuoti neprireikė, rašo lenkų naujienų portalas wyborcza.pl.

Po sprogimo Nepaprastųjų situacijų ministerija kreipėsi į Gardino centre esančias institucijas su prašymu artimiausias porą trejetąs valandų neatidarinėti langų ir neiti į gatves. Toks pats prašymas buvo išplatintas ir darželiuose bei mokyklose.

Kaip informavo wyborcza.pl korespondentas Baltarusjoje Andrzejus Poczobutas, Gardine panikos ženklų nebuvo matyti:

„Sunku įvertinti realią situaciją. Vaikai ir toliau žaidė gatvėse. „Grodno Azot“ Baltarusijos biudžetui atneša dideles pajamas. Gamykla pastatyta dar sovietiniais laikais (1963 metais – Red.). Ji intensyviai eksploatuojama, tačiau nemodernizuojama. Kai kurioms įmonės technologinėms linijoms – apie pusšimtis metų.“

Chemikalai, kurie gaminami šioje gamykloje, yra labai nuodingi. Lenkai baiminasi, esą sprogimo metu galėjo įvykti amoniako nuotėkis. Tai keltų rimtą pavojų greta esančioms vietovėms bei gyventojų sveikatai Lietuvoje ir Lenkijoje.

Ir „Grodno Azot“, ir oficialiojo Minsko atstovai neigia, esą incidentas turėjo ekologinių ar aplinkosauginių pasekmių.

Teigiama, kad vietos ugniagesių pastangomis lokalizuoti nelaimės vietą pavyko per valandą ir esą į aplinką amoniakas neišsiliejo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.