IEA: pasaulinė dujų paklausa iki 2021 metų augs lėčiau

Gamtinių dujų paklausos

Europoje Rusijos dujų monopolijos „Gazprom“ laukia nelengvi laikai dėl prognozuojamo suskystintų gamtinių dujų pertekliaus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Europoje Rusijos dujų monopolijos „Gazprom“ laukia nelengvi laikai dėl prognozuojamo suskystintų gamtinių dujų pertekliaus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eltos inf.

Jun 8, 2016, 3:44 PM, atnaujinta May 22, 2017, 10:33 AM

Per pastaruosius šešerius metus gamtinių dujų paklausa augo po 2,5 proc. per metus, tačiau dabar dujos konkuruoja su atsinaujinančiais energijos šaltiniais ir pigia anglimi, o tai reiškia, kad pasaulinė dujų rinka išliks persotinta, informuoja „Reuters“.

Europoje Rusijos dujų monopolijos „Gazprom“ laukia nelengvi laikai dėl prognozuojamo suskystintų gamtinių dujų (SGD) pertekliaus, nes eksporto pajėgumai iki 2021 metų, manoma, išaugs 45 proc., nepaisant sumažėjusios paklausos pagrindinėse rinkose, kaip Japonijoje ir Korėjoje.

Gamtinių dujų paklausos augimą daugiausia skatins Indija, kur dujų paklausa per metus didės po 6 proc.; paklausa Kinijoje atsigaus, perėjus nuo anglies prie dujų energetikos, praneša IEA.

Tačiau naujas tiekimas taip pat bus ribotas, nes gavyba Europoje sumažės, o JAV išliks beveik ties tuo pačiu lygiu, nes dėl kritusių dujų kainų sumažės investicijų.

Ilgalaikėje perspektyvoje prognozuojama, kad skalūnų dujų gavyba JAV taps augimo varikliu ir iki 2021 metų gamybos apimtys pasieks 100 mlrd. kub. metrų lygį.

IEA apskaičiavimais, į Europą pristatomų JAV SGD kaina bus mažesnė už rusiškų dujų, priklausomų nuo naftos, kainą, dėl ko „smarkiai pasikeis „Gazprom“ darbo sąlygos“.

Nors rusiškų dujų eksportas į Europą reguliuojamas sutartimis „imk arba mokėk“, IEA mano, kad „Gazprom“, norėdama išsaugoti praėjusiais metais turėtą rinkos dalį, turėtų padidinti dujų tiekimą 15-20 mlrd. kub. metrų dujų.

Atsižvelgdama į pasaulinį dujų perteklių, IEA suabejojo „Gazprom“ plano tiesti „Šiaurės srautą“ iki Vokietijos aplenkiant Ukrainą pagrįstumu, taip pat jo svarba energetiniam Europos saugumui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.