Lietuva dešimtmetį nejaustų Kaliningrado SGD terminalo įtakos

Lietuva artimiausią dešimtmetį nejaustų Kaliningrado suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo įtakos, kadangi Rusija sutartimi įsipareigojusi mokėti mūsų šaliai, nepriklausomai nuo to, ar tekės dujos vamzdynais per mūsų šalį, sakė energetikos ministras Rokas Masiulis.

Planuojama, kad Kaliningrado SGD galingumas per metus siektų 2,7 mlrd. kub. metrų<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Planuojama, kad Kaliningrado SGD galingumas per metus siektų 2,7 mlrd. kub. metrų<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eltos inf.

Jun 13, 2016, 1:59 PM, atnaujinta May 21, 2017, 10:18 PM

„Kaliningradas šiuo metu per Lietuvą transportuoja apie 2 mlrd. kubinių metrų dujų per metus. Mes turime dešimties metų sutartį, kurią sudarėme prieš pat naujus metus, kur yra sąlygos (...), kad, net jei dujos netekės, mes vis tiek turime gauti pinigus. Turime garantijas dešimčiai metų, toliau jau sunku sakyti, kaip bus“, – sakė R. Masiulis žurnalistams pirmadienį po vyriausybės pasitarimo.

Ministras teigė, kad šiuo metu tėra žinoma, kad pernai Rusijos vyriausybė priėmė sprendimą plėtoti terminalo projektą.

„Lyg ir užsakytas laivas „Hyundai“ laivų statykloje. (...) Kaliningrado uoste gylis yra mažesnis negu mūsiškiame. Tai arba jiems reikėtų labai stipriai gilinti uostą, kad tokio tipo laivas, kaip mūsiškis, įplauktų, lyg ir yra informacija, kad laivas turėtų būti panašaus dydžio, arba tada (...) turėtų būti jūroje, bet jūroje tokio tipo laivą reikėtų statyti toli nuo kranto, nes mūsų jūra nėra gili. Reikėtų pamatyti ir techniškai, ar tai yra išsprendžiama „, – sakė R. Masiulis.

Kaip ELTA jau rašė, planuojama, kad Kaliningrado SGD galingumas per metus siektų 2,7 mlrd. kub. metrų. Taip pat Rusija nori plėsti ir netoli Romanovo gyvenvietės esančią požeminę dujų saugyklą – joje talpinamos apimtys turėtų padidėti iki 800 mln. kub. metrų. Terminalą norima pradėti naudoti jau 2017 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.