Lietuva siūlo laikinai stabdyti Astravo AE statybas

[[ge:lrytas:lrytas:247945]]

Lietuva siūlo Baltarusijai stabdyti Astravo atominės elektrinės (AE) statybas.<br>T. Bauro nuotr.
Lietuva siūlo Baltarusijai stabdyti Astravo atominės elektrinės (AE) statybas.<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2016, 7:29 PM, atnaujinta May 20, 2017, 10:54 PM

„Paprašėmė, kad Baltarusijos pusė galėtų papildomai pateikti informaciją kaip priedą prie poveikio aplinkai dokumentacijos, kad būtų duota laiko visuomenei susipažinti ir ekspertams išanalizuoti.

Taipogi paprašėme kuo greičiau atlikti Tatenos aikštelių įvertinimo misiją, kuo greičiau atlikti streso testus pagal suprantamą metodologiją, paprašėme skaidrumo dėlei, kad Baltarusijos kolegos pakviestų Lietuvos ekspertus dalyvauti Tatenos misijose ir streso testų darbuose dėl skaidrumo ir dėl atvirumo“, – trečiadienį po susitikimo su Baltarusijos atstovais žurnalistams sakė Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento direktorius Vitalijus Auglys.

„Kol kas nesulaukėme jokio rimo atsakymo. Kol atsakymo nėra, pasiūlėme Baltarusijos pusei stabdyti statybas, kol bus atlikti streso testai ir kol bus atlikti Tatenos misijos tiriamieji darbai. (...) Mes suprantame, kad tai yra sunkus klausimas, mes tikime, kad Baltarusijos pusė įsiklausys į mūsų reikalavimus“, – pridūrė V.Auglys.

Anot jo, dvi dienas vykusių konsultacijų metu pavyko tik aptarti Astravo AE poveikio aplinkai vertinimo (PAV) procedūrų, alternatyvių statybų aikštelių parinkimo klausimus ir informacijos atvirumą.

„Daug diskutavome dėl geologinių, seisminių dalykų, taip pat dėl to, kaip parinkta aikštelė radiacinės saugos požiūriu, nes aikštelė yra artima Vilniui. Mūsų supratimu, vienas iš esminių pažeidimų yra Tatenos principas, kad rizika neatsveria naudos, tai reiškia, kad Vilnius ir visos apylinkės turės žymiai rizikingesnes sąlygas, ypač sunkių avarijų atveju, nei gaus naudos“, – kalbėjo Aplinkos ministerijos atstovas.

Anot jo, Baltarusijos atstovai pateikė nemažai informacijos, kuri neatitinka anksčiau gautos informacijos, nes jėgainė buvo pradėta statyti lygiagrečiai su PAV procesu ir projektavimu.

„Ekspertinio pobūdžio konsultacijos turės tęstis, nes pagal dienotvarkę ne visus klausimus palietėme. Artimiausiu metu, matyt, suderinsime, kada tai įvyks“, – sakė V.Auglys.

Lietuvos ir Baltarusijos atstovai nesutarimus aiškinosi po to, kai Espo įgyvendinimo komitetas valstybėms pasiūlė iki liepos pabaigos komitetui pranešti apie padarytą pažangą, derinant pozicijas dėl Astravo AE.

Lietuva yra aršiausia Baltarusijos, netoli Lietuvos statančios Astravo AE, kritikė. Lietuvos teigimu, Baltarusija neužtikrina projekto, statomo vos 20 kilometrų nuo šalies sienos, saugumo. Minskas atmeta Lietuvos priekaištus, sakydamas, kad atominėje elektrinėje užtikrins aukščiausius saugumo standartus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.