Nobelio premijos laureatas: nafta – Rusijos prakeiksmas

2010 metų Nobelio ekonomikos premijos laureatas Christopheras Pissaridesas teigia, kad pagrindinė Rusijos ekonomikos rizika – užstrigimas vienoje vietoje. Taip, kaip nutiko Japonijoje. Bet Japonija, skirtingai nuo Rusijos, suspėjo pasiekti aukštą lygį.

Christopheras Pissaridesas teigia, kad pagrindinė Rusijos ekonomikos rizika – užstrigimas vienoje vietoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Christopheras Pissaridesas teigia, kad pagrindinė Rusijos ekonomikos rizika – užstrigimas vienoje vietoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-06-23 15:15, atnaujinta 2017-05-20 21:06

Rusija eina Japonijos, kurios ekonomikoje pastaraisiais metais stebima stagnacija, keliu, bet iš Japonijos perima tik blogiausius dalykus, interviu „Bloomberg“ pareiškė C.Pissaridesas.

„Pagrindinė rizika, kad Rusija užstrigs kaip Japonija, tačiau Japonija pasiekė labai aukštą lygį, Tuo tarpu kyla rizika, kad Rusija užstrigs žemame lygyje“, – sakė jis.

Jis taip pat pareiškė, kad Rusija elgiasi kaip trečiojo pasaulio šalis, kuri išgauna gamtos išteklius, juos parduoda, o pelną naudoja pirkdama produkciją Rusijoje. Jo teigimu, tai vilioja, jeigu turtai jau yra čia, paruošti, kam stengtis? Jį parduoda ir gauna pinigus.

Jo teigimu, galima sakyti, kad naftos kainų kritimas – naudingas Rusijai. Tai pastūmės šalį ta kryptimi, kuria jie ir turi eiti, kad taptų industrine ir šiuolaikine ekonomika.

Ekonomistas iš Kipro Nobelio premijos laureatu tapo 2010 metais. Apdovanojimą jis pasidalino su dviem amerikiečiais. Premija buvo skirta už rinkų analizę.

Balandį C.Pissaridesas Sankt Peterburge pareiškė, kad Rusijai, norinčiai susigrąžinti ekonomikos augimą, būtinos reformos, taip pat reikia pamirši apie naftos egzistavimą. Jis pareiškė, kad didžioji dalis naftą išgaunančių šalių turi problemų su ekonomikos augimu.

„Tai tam tikras prakeiksmas, o ne pagalba šalims. Pažiūrėkite į Venesuelą, tai turėtų būti pati turtingiausia Lotynų Amerikos šalis, bet taip nėra. Pažiūrėkite į Nigeriją: ta pati situacija. Norite, kad jūsų šalis būtų panaši į jas? Akivaizdu, kad ne. Visa tai dėl naftos. Geriausias būdas dirbti su nafta, tai pamiršti, kad ją iš viso turite“, – Sankt Peterburge sakė Nobelio premijos laureatas.

Parengė Kristina Rancaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?