Šalis – naftos gigantė, kuriai arabai ir rusai – ne konkurentai

Osle įsikūrusi bendrovė „Rystad Energy“, kuri prisistato kaip nepriklausoma įmonė, teikianti konsultavimo paslaugas naftos ir dujų žvalgymo bei gavybos klausimais, liepos 4-ąją, Jungtinėms Valstijoms minint Nepriklausomybės dieną, savo svetainėje paskelbė amerikiečiams džiugią naujieną – šiuo metu Jungtinių Valstijų naftos atsargos yra didesnės nei Saudo Arabijos ar Rusijos.

„Traukitės iš kelio, Saudo Arabija ir Rusija. Amerika dabar turi daugiau naftos išteklių, negu bet kuri kita šalis planetoje“, – džiaugiasi „CNN Money“ .<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Traukitės iš kelio, Saudo Arabija ir Rusija. Amerika dabar turi daugiau naftos išteklių, negu bet kuri kita šalis planetoje“, – džiaugiasi „CNN Money“ .<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Čia pavaizduota, kiek dar pasaulyje liko naftos atsargų.
Čia pavaizduota, kiek dar pasaulyje liko naftos atsargų.
Infografike parodytos daugiausiai naftos atsargų turinčios šalys.
Infografike parodytos daugiausiai naftos atsargų turinčios šalys.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-07-07 11:47, atnaujinta 2017-05-19 15:17

Ši informacija neliko nepastebėta pasaulio žiniasklaidos „banginių“, ir jau tą pačią dieną pasirodė straipsniai tokiuose leidiniuose, kaip „The Financial Times“ ar CNN svetainėje „CNN Money“.

„Traukitės iš kelio, Saudo Arabija ir Rusija. Amerika dabar turi daugiau naftos išteklių, negu bet kuri kita šalis planetoje“, – džiaugiasi „CNN Money“ .

Naujai įvertinusi naftos atsargas pasaulyje „Rystag Energy“ priėjo išvadą, kad šiuo metu Jungtinės Valstijos turi daugiau išgautinos naftos, nei Saudo Arabija ir Rusija. „The Financial Times“ paaiškina, kad „išgautinos (angl. recoverable) naftos atsargos – tai tie bareliai, kurių gavyba yra racionali technologiniu ir ekonominiu požiūriu“.

Daugiau kaip pusę JAV esančių naftos išteklių sudaro netradicinė skalūnų nafta, rašoma „Rystag Energy“ ataskaitoje.

Vien tik Teksase yra daugiau kaip 60 mlrd. barelių skalūnų naftos, rodo tyrimo duomenys, o „CNN Money“ pastebi, kad tai daugiau negu visos Kinijos naftos atsargos (59 mlrd. barelių. – Red.).

Bendrovė „Rystad Energy“ šalių turimas naftos atsargas išskiria į kelias grupes: išteklius jau eksploatuojamuose telkiniuose, naujuose neseniai aptiktuose telkiniuose ir kol kas dar neaptiktuose telkiniuose. Naftos ištekliams visuose visų šalių telkiniuose įvertinti naudojamas senas ir patikimas standartinis metodas (koks konkrečiai ataskaitoje nenurodoma. – Red.), tad viso pasaulio naftos atsargos gali būti priimtinu būdu palyginamos – tiek OPEC šalių, tiek šiai organizacijai nepriklausančių šalių, sakoma „Rystad Energy“ ataskaitoje. Pasak šios bendrovės, kiti viešieji šaltiniai, informuojantys apie pasaulines naftos atsargas, pavyzdžiui, „BP Statistical Review“, remiasi oficialia valstybinių institucijų pateikiama informacija, o šios informuoja apie naftos atsargas, remdamosios skirtingais ir nepatikimais vertinimo kriterijais.

Kai kurios OPEC šalys, pavyzdžiui Venesuela, praneša apie oficialias atsargas aiškiai įskaičiuodamos dar neatrastą naftą, tuo tarpu kitos šalys, pavyzdžiui Kinija ir Brazilija, oficialiai praneša kuklius vertinimo rezultatus – jos vertina tik eksploatuojamus išteklius, teigia „Rystad Energy“.

„Rystad Energy“ vertinimu, šiuo metu bendros naftos atsargos pasaulyje yra 2092 milijardai barelių, arba 70 kartų tiek, koks yra dabartinis naftos gavybos lygis – apie 30 mlrd. barelių žaliavinės naftos per metus. Palyginti, iki 2015 metų iš viso buvo išgauta 1300 milijardų barelių naftos. 30 proc. pasaulinių išgautinos naftos atsargų eksploatuojama naudojant netradicinius gavybos metodus, 33 proc. naftos išgaunama atviroje jūroje.

Septynių didžiausių naftos kompanijų žinioje yra mažiau kaip 10 proc. bendro naftos kiekio. Šie duomenys patvirtina, kad planetoje beliko santykinai ribotas išgautinos naftos kiekis. Atsižvelgiant į tai, kad per artimiausius 30 metų automobilių parkas pasaulyje galimai padvigubės nuo 1 milijardo mašinų iki 2 milijardų, tampa akivaizdu, kad vien tik nafta negali patenkinti didėjančio degalų poreikio individualioms transporto priemonėms, baigia savo ataskaitą „Rystad Energy“.

Pasak Londone įsikūrusios konsultacinės bendrovės „Rystad Energy“ eksperto Richardo Mallinsono, kurį cituoja FT, nors kiekybiniai naftos atsargų rodikliai ir labai svarbūs, ne mažiau svarbūs ir gavybos kaštai.

„Atsargų kiekis turi reikšmę, tačiau daugybė kitų veiksnių taip pat lemia naftos kompanijų ir šalių gaunamą naudą iš turimų išteklių vidutinės trukmės ir ilgalaikėje perspektyvoje, – pažymėjo R.Mallinsonas. – JAV išsiveržimas į priekį šioje srityje nesumažina Saudo Arabijos ar Rusijos vaidmens – šios šalys turi naftos, kurios gavyba yra viena iš pigiausių pasaulyje.“

Naftos atsargos (milijardais barelių) daugiausiai jos turinčiose šalyse: JAV – 264, Rusija – 256, Saudo Arabija – 212, Kanada – 167, Iranas – 143, Brazilija – 120.

Bendrovė „Energy Aspects“ savo ataskaitoje pateikė du infografikus.

Pirmajame pavaizduota, kiek dar pasaulyje liko naftos atsargų, išreikštų milijardais barelių (žalia spalva – tradiciniais metodais ekspoatuojamuose telkiniuose, mėlyna spalva – atviroje jūroje esančiuose telkiniuose, raudona spalva – netradiciniais būdais eksploatuojamuose telkiniuose).

Antrame infografike parodytos daugiausiai naftos atsargų turinčios šalys. Lentelėje visos atsargos sugrupuotos taip:

1P Neginčijamos (patikimai įvertintos) atsargos eksploatuojamuose telkiniuose pagal kuklius paskaičiavimus;

2P Neginčijamos plius prognozuojamos atsargos – tikėtinas atsargų eksploatuojamuose telkiniuose įvertis;

2PC Atsargų, esančių eksploatuojamuose ir naujai aptiktuose telkiniuose, tikėtinas įvertis;

2PCX Atsargų, esančių eksploatuojamuose, naujai aptiktuose ir dar neaptiktuose telkiniuose tikėtinas įvertis.

Žvaigždutėmis pažymėtos pastabos:

* Pasaulinė gamyba be gamtinių dujų kondensatų, biokuro ir naftos perdirbimo gamyklų produkcijos;

**Atsargų įvertis, kurį pateikia „BP Statistical Review“, remdamasi oficialiais valstybinių institucijų pranešimais;

Pastaba: Visi nurodyti naftos atsargų skaičiai apima pačią naftą ir gamtinių dujų kondensatą, įskaitant ir komercinėms reikmėms netinkamus kiekius;

mmbbld – milijonai barelių per parą;

2PCX life – per kiek metų bus išeksploatuotos visos turimos atsargos esant dabartiniam gavybos lygiui;

Paskutinėse dviejose grafose pateikti „BP Statistical Review“ ir „Rystad Energy“ įverčių palyginimai, neatitikimą išreiškiant procentais.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.