Druskininkuose ketinama skelbti ekstremalią situaciją

Druskininkuose šių metų rudenį

„Druskininkų dujos“ planuoja nutraukti veiklą nuo spalio 1 dienos, nes bendrovės veikla yra nepelninga, pusmetį įmonė dujas iš vienintelio tiekėjo „Haupas“ pirko brangiau nei galėjo parduoti vartotojams.
„Druskininkų dujos“ planuoja nutraukti veiklą nuo spalio 1 dienos, nes bendrovės veikla yra nepelninga, pusmetį įmonė dujas iš vienintelio tiekėjo „Haupas“ pirko brangiau nei galėjo parduoti vartotojams.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 13, 2016, 4:02 PM, atnaujinta May 19, 2017, 12:00 AM

„Litesko“ tikina, kad už Energetikos ministerijos siūlomą kainą parduoti bendrovės „Druskininkų dujos“ ir jai priklausančių dujų tinklų ji negali, nes siūloma kaina yra neadekvati.

„Vakar buvo sušaukta ekstremalių situacijų komisija, kuri apsvarstė procedūras dėl antro lygio ekstremalios situacijos paskelbimo, kad reikalui esant, būtų galima perimti dujų tiekimą“, – BNS sakė R.Malinauskas.

Pasak jo, dabar ekstremalią situaciją galima skelbti tuomet, kai dujos netiekiamos 1 parą. Tačiau Druskininkai siekia greitesnio sprendimo, todėl prašoma Energetikos ministerijos inicijuoti Vyriausybės nutarimą, leisiantį ekstremalią padėtį skelbti nesilaikant procedūrų.

„Ministras pažadėjo teikti Vyriausybės nutarimo projektą. Yra reglamentavimas toks, kad ekstremalią situaciją Vyriausybė gali skelbti tada, kai parą yra netiekiamos dujos. Tai iššauktų tam tikrų problemų, dėl to atsirastų oro vamzdyne, žmonės pajustų dujų stygių. Tai, kad nelauktume parą laiko, ministerija teiks nutarimą, kad būtų galima anksčiau skelbti“, – aiškino meras.

Energetikos ministro atstovas Mantas Dubauskas sakė, kad nutarimo projektas jau parengtas.

„Ministerija jau parengusi nutarimo projektą, kuris papildytų kriterijus, pagal kurį, kai monopolininkas netektų licencijos, galima skelbti ekstremalią padėtį“, – BNS sakė M.Dubauskas. Anot jo, Vyriausybė pakeisti nutarimą turėtų rugpjūtį.

„Litesko“ valdoma bendrovė „Druskininkų dujos“ nuo spalio 1 dienos nutrauks dujų tiekimą, todėl nebebus įmonės, kuri vartotojams tiektų gamtines dujas. Planuota iki to laiko pastatyti suskystintų gamtinių dujų (SGD) išdujinimo stotelę, tačiau rangovo konkursas dar nepaskelbtas, todėl tikėtina, jog iki spalio ji nebus pastatyta.

R.Malinauskas tikino, kad miestui nepavyksta susitarti su „Litesko“ dėl dujų skirstymo tinklo perėmimo. Anot jo, savivaldybės ir „Litesko“ siūlomos kainos smarkiai skiriasi.

„Situacija tokia, kad kol kas kaina skiriasi dešimt kartų, tai kol kas nerastas kompromisas. (...) Mes kalbame apie šimtus tūkstančių, jie kalba apie milijonus“, – BNS sakė meras.

„Litesko“ atstovas Nerijus Mikalajūnas BNS tikino, kad siūloma dujų tinklų kaina yra neadekvati, nors tikslios sumos neatskleidė.

„Vertinant Energetikos ministerijos kainą, kuria vertina įmonės vertę, ji neadekvati ir už tokią kainą įmonės, kuri darė investicijas, turi potencialą veikti, jeigu būtų adekvatus reguliavimas, negalime parduoti“, – BNS teigė N.Mikalajūnas.

Be to, anot N.Mikalajūno, „Litesko“ pasiūlė dujų tinklą išsinuomoti už 7 tūkst. eurų per mėnesį: „Manau, tai ne ta suma, dėl kurios reiktų ekstremalios situacijos“.

Anot R.Malinausko, jeigu iki spalio savivaldybė perimtų tinklą, ekstremalios padėties skelbti nereikėtų, nes bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ autocisternomis atvežtų suslėgtas dujas, kurios būtų „įsriegiamos“ į vamzdyną.

„Tada nereikėtų, būtų šeimininkas, kuris būtų suinteresuotas. Aš nesakau, kad „Litesko“ neleis naudotis vamzdžiu, bet mes turime padaryti viską, kad nebūtų nei 1 proc. galimybės, kad vartotojai pajustų neigiamas galimybes“, – sakė R.Malinauskas.

N.Mikalajūno teigimu, bendrovė savo noru neleis neatlygintinai naudotis dujotiekiais, nebent būtų skelbiama ekstremali padėtis.

„Mes neturime jėgos sustabdyti valstybės pareigūnų, bet neprivalome savo noru atlikti neadekvačių veiksmų“, – BNS teigė N.Mikalajūnas.

„Druskininkų dujos“ planuoja nutraukti veiklą nuo spalio 1 dienos, nes bendrovės veikla yra nepelninga, pusmetį įmonė dujas iš vienintelio tiekėjo „Haupas“ pirko brangiau nei galėjo parduoti vartotojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.