Amerikietiškos dujos laukia žiemos

Rusijos koncernas „Gazprom“ šią žiemą Europos rinkoje gali pirmą kartą susidurti su tiesiogine konkurencija, kai JAV pradės tiekti suskystintas gamtines dujas (SGD). Tai, kaip rašo Rusijos laikraštis „Kommersant“, matyti iš dujų kainų dinamikos Europos šiaurės vakaruose.

Dauguma Artimųjų Rytų šalių turi gamtinių dujų atsargų, tačiau ne visos turi lėšų joms eksploatuoti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dauguma Artimųjų Rytų šalių turi gamtinių dujų atsargų, tačiau ne visos turi lėšų joms eksploatuoti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2016, 4:46 PM, atnaujinta May 18, 2017, 10:10 AM

Štai Didžiojoje Britanijoje dujų, kurios bus tiekiamos šią žiemą, kainos leidžia amerikiečių SGD eksportuotojams parduoti jas be nuostolių ar net gaunant minimalų pelną.

Einamosios (neatidėliotino atsiskaitymo) dujų kainos D.Britanijoje dabar yra apie 165 doleriai už tūkstantį kubinių metrų, žemyninėje Europoje – šiek tiek aukštesnės.

Kol kas JAV eksportuotojams SGD tiekimas bet kurioms rinkoms yra nuostolingas, tačiau naftos kainų didėjimas padėtį gali pakeisti.

Europos šalys, nors ir patirdamos nuostolių, jau perka brangias suskystintas gamtines dujas vien tik tam, kad sumažintų „Gazprom“ dalį savo rinkoje, rašo „Kommersant“.

Be to, kaip vakar priminė laikraštis „The Financial Times“, pastaraisiais mėnesiais kompanija „Cheniere Energy“ pradėjo tiekti SGD iš Sabine Pass terminalo Luizianoje į Kuveitą ir Dubajų, kur paklausa sparčiai auga. Anksčiau dujos buvo tiekiamos priešinga kryptimi.

Dauguma Artimųjų Rytų šalių turi gamtinių dujų atsargų, tačiau ne visos turi lėšų joms eksploatuoti. Todėl šalys, kurių gyventojų skaičius ir ekonomika sparčiai auga, pradėjo importuoti dujas.

Pavyzdžiui, Egiptas ir Jordanija pernai pirmą kartą tapo SGD importuotojomis.

Eksportas iš JAV praras patrauklumą tik tada, jei dujų kaina pasaulyje smarkiai nukris ir bus mažesnė kaip keturi doleriai už MBTU (milijoną britų terminių vienetų. – Red.) (144 doleriai už tūkstantį kubinių metrų), o tai atrodo mažai tikėtina. (BTU yra britų šilumos kiekio vienetas. Tai šilumos kiekis, reikalingas 1 svaro vandens temperatūrai pakelti 1 Farenheito laipsniu, esant 60 Farenheito laipsnių temperatūrai; 1 BTU = maždaug 252 cal. Tūkstantis kubinių metrų gamtinių dujų turi 35 800 000 BTU. – Red.).

Antra vertus, net jeigu visos amerikietiškos SGD žiemą (3–4 mlrd. kubinių metrų) bus nukreiptos į Europą, tai nežymiai atsilieps rinkos dalims, teigia leidinys. Negalima atmesti ir tokio atvejo, kad kainos kituose pasaulio regionuose pasirodys esančios patrauklesnės, ir tada į Europą gali neatplaukti nė vienas tanklaivis iš Jungtinių Valstijų.

Nepaisant to, į Europą tiekiamų amerikietiškų SGD savikaina gali ilgam tapti dujų kainos viršutinės reikšmės ribotuvu Senajame Pasaulyje, ir poveikis kaskart vis didės, kai Jungtinėse Valstijose bus paleidžiami eksporto pajėgumai (mažiausiai 50 mlrd. kubinių metrų 2019 metais). Tai apribos „Gazprom“ maržą jo svarbiausioje eksporto rinkoje.

Tarptautinės energetikos agentūros (IEA) duomenimis, didžiausiu SGD eksportuotoju išlieka Kuveitas, tačiau ekspertų nuomone per artimiausius metus pirmąją vietą šioje srityje užims Australija, o Kuveitui dėl antrosios vietos teks varžytis su JAV.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.