Išmontuojamos atominės elektrinės baubas – lėšų stygius

Ignalinos atominės elektrinės

Menkas radioaktyvių atliekų tvarkymo infrastrutūros panaudojimas bei esamų pastatų konservavimas padidintų ir priežiūros sąnaudas.<br>V.Balkūno nuotr.
Menkas radioaktyvių atliekų tvarkymo infrastrutūros panaudojimas bei esamų pastatų konservavimas padidintų ir priežiūros sąnaudas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2016, 9:28 AM, atnaujinta May 18, 2017, 11:32 AM

Dėl menko radioaktyvių atliekų tvarkymo infrastruktūros panaudojimo ir esamų pastatų konservavimo didėtų išlaikymo ir priežiūros sąnaudos, o ateityje vis tiek reikėtų nugriauti pastatus ir sutvarkyti teritoriją.

Pirmadienį IAE apsilankiusiems Europos Parlamento nariui Valentinui Mazuroniui, Seimo nariui Kęstučiui Daukšiui ir Visagino savivaldybės atstovų delegacijai direktorius pabrėžė, kad vykdant tokio masto pasaulyje analogų neturintį projektą eksploatavimo patirtį turinčių darbuotojų žinios ir kompetencijos tampa neįkainojamos, todėl strategijos peržiūrėjimas gali turėti tiesioginių pasekmių ne tik augančioms sąnaudoms, bet bus prarasta ir kompetentingų darbuotojų.

„Svarbu, kad procesai būtų įgyvendinami vadovaujantis eksploatavimo metu sukauptomis unikaliomis žiniomis, o nauji darbuotojai spėtų pasisemti patirties, kurią būtų galima ir toliau sėkmingai taikyti įgyvendinant panašaus pobūdžio projektus ateityje, todėl veikti turime nedelsiant,“ – teigė D. Janulevičius.

D. Janulevičius taip pat pabrėžė, kad po 2020 metų bus vykdomi pagrindiniai išmontavimo darbai ir lėšų poreikis dėl technologinių procesų sudėtingumo negalės būti mažinamas. Reaktoriaus zonos ardymas yra nepertraukiamas procesas, kurio metu bus paliestos ypač pavojingos medžiagos, todėl technologiniu ir branduolinės saugos požiūriu procesas tinkamai gali būti vykdomas tik tuomet, kai yra pakankamai išteklių jį užbaigti.

Susitikimo dalyviai aptarė finansavimo ir Visagino miesto perspektyvas, taip pat būtinybę statyti naują Ignalinos atominės elektrinės informacijos centrą, ateityje galbūt tapsiantį miesto traukos centru.

Ignalinos AE periodiškai lankosi Lietuvos ir užsienio šalių Europos Parlamento nariai, siekdami susipažinti su elektrinės uždarymo darbų pažanga.

Ignalinos AE ir ateityje ketina organizuoti susitikimus su Europos Parlamento nariais ir kitomis suinteresuotomis šalimis siekiant užtikrinti tolesnį Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo finansavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.