Spręsti Astravo problemai nepakaks vienos Seimo kadencijos

R. Masiulis: „Baltarusijos AE problemos sprendimas turi tapti raktu į Lietuvos vienybę“

Vilniuje surengta tarptautinė konferencija „Baltarusijos ir Rusijos statomos atominės elektrinės Astrave keliamos geopolitinės ir branduolinės saugos pasekmės Europai“.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniuje surengta tarptautinė konferencija „Baltarusijos ir Rusijos statomos atominės elektrinės Astrave keliamos geopolitinės ir branduolinės saugos pasekmės Europai“.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 23, 2016, 2:11 PM, atnaujinta May 15, 2017, 2:45 AM

Lietuvos gyventojų energetinis ir branduolinis saugumas yra ilgalaikis visų partijų ir politikų rūpestis, kurio negali apriboti Seimo kadencijos. Tai pabrėžia energetikos ministras Rokas Masiulis, šiandien tarptautinėje konferencijoje paraginęs susitelkti sprendžiant Baltarusijos atominės elektrinės (AE) saugumo problemą.

„Astrave statomos AE keliama grėsmė yra visai Lietuvai gyvybiškai svarbi problema. Ją spręsti užtruks ilgiau nei vieną Seimo kadenciją. Todėl būtinas visų partijų politinis sutarimas ir mūsų visų pastangų tęstinumas. Būtent energetika jau ne kartą rodė pavyzdį, kad dėl strategiškai svarbių projektų gali susitarti skirtingos partijos, o vienai Vyriausybei pradėjus projektą, kita jį sėkmingai užbaigdavo. Manau, kad ir dabar susidūrėme su problema, kurią turime ir galime spręsti vieningai“, – kalbėjo R.Masiulis.

Energetikos ministras dalyvavo Vilniuje surengtoje tarptautinėje konferencijoje „Baltarusijos ir Rusijos statomos atominės elektrinės Astrave keliamos geopolitinės ir branduolinės saugos pasekmės Europai“. Joje pasisakė Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis, kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, Seimo bei Europos Parlamento nariai, Lietuvos ir kitų šalių energetikos ekspertai.

Pasak R.Masiulio, Lietuva turi pakankamai patirties ir kompetencijos branduolinės energetikos srityje, todėl šalies balsas turi būti girdimas. Be to, Lietuva gali ir pati imtis veiksmų, ir aktyviai veikti tarptautinėje erdvėje. Būtent tai ir yra daroma: nuolat aukščiausiu lygiu keliami klausimai apie Baltarusijos daromus pažeidimus statant Astrave AE, svarstomos priemonės riboti nesaugioje jėgainėje pagamintos elektros patekimą į Europos rinką.

„Mes galime pasiekti, kad elektra iš Baltarusijos AE nepatektų į Vakarus per Lietuvą. Tuo pačiu metu būtina stiprinti vietinę elektros gamybą, kad mūsų energetinis saugumas nenukentėtų. Taip pat turime siekti sinchronizacijos su Vakarų Europos tinklais. Manau, kad dabar tinkamas laikas pradėti svarstyti ir apie antrą kabelį į Švediją“, – kalbėjo R.Masiulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.