Lenkija – vienintelis kliuvinys „Gazprom“ kelyje

Lenkijos valdžia rado būdą užkirsti kelią Rusijos „Gazprom“ dujotiekio projektui „Nord Stream 2“. Tačiau atrodo, kad „Gazprom“ jau sugalvojo, kaip šiuos draudimus apeiti, praneša „Forbes“.

„Gazprom“ vadovas Aleksėjus Milleris pirmadienį pranešė, kad ras naują būdą, kaip finansuoti dujotiekio projektą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Gazprom“ vadovas Aleksėjus Milleris pirmadienį pranešė, kad ras naują būdą, kaip finansuoti dujotiekio projektą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 26, 2016, 11:48 AM, atnaujinta May 14, 2017, 8:57 PM

Lenkijos valdžiai pranešus, kad prie Baltijos rinkos prisijungus dar vienam Rusiškų dujų tiekėjui, „Gazprom“ su savo partneriais užimtų per didelę rinkos dalį, pastarieji sukluso. Bet greitai pranešė, kad išeitį ras.

„Gazprom“ vadovas Aleksėjus Milleris pirmadienį pranešė, kad ras naują būdą, kaip finansuoti dujotiekio projektą. Nei „Gazprom“ nei jo partneriai Europoje „Engie“, „OMV“, „Uniper“, „Wintershall“ bei „Shell Oil“ savo planų neatsisako.

Negana to, A.Milleris pranešė, kad jokių pasikeitimų tvarkaraštyje nenumato – „Nordstream 2“ turėtų būti baigtas iki 2019 m.

Vokietija šį projektą jau palaimino. Naujas dujotiekis turėtų per Baltijos jūrą sujungti Rusijos ir Vokietijos pakrantes, jis tiesiamas šalia jau egzistuojančio dujotiekio „Nord Stream 1“.

Energetikos saugumo ekspertai teigia, kad naujas dujotiekis Europos šiaurėje nereikalingas, bet būtent šiaurė yra vienintelis kelias Rusijai – „Gazprom“ „South Stream“ buvo „užmuštas“ dėl politinio Maskvos ir Kijevo mūšio, o dar vienas projektas „Turkish Stream“ dar tik pradedamas.

Dujotiekio tarp Rusijos ir Turkijos planavimas užstrigo praėjusiais metais, kai Turkija virš Sirijos numušė Rusijos karinį lėktuvą. Ir šiandien dėl „Turkish Stream“ būti ramiems anksti – dėl politinės rizikos jis gali būti vilkinamas.

Tuo pačiu metu, „Nord Stream 2“ planuotojai aiškiai pabrėžia, kad šis projektas – tik komercinis, nors daugelis Europos šalių mano priešingai.

Pirmadienį „Nord Stream 2“ konsorciumui patvirtinus, kad nauji logistikos centrai bus steigiamas Suomijoje, pasirodė, kad Lenkijos sprendimas šiuo metu yra vienintelis kliuvinys „Gazprom“ ir partnerių kelyje.

Gintarė Valentinatienė

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.