Pora parašų – ir naftos kaina pakilo

Pigios naftos laikai tęsiasi, tačiau vakar užteko Rusijai ir Saudo Arabijai pranešti apie numatomą veiksmų derinimą, kad juodojo aukso kaina imtų kilti.

Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narės šnairuoja į Iraną, kuris vis dar nenori mažinti gavybos.<br>„Scanpix“ nuotr.
Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narės šnairuoja į Iraną, kuris vis dar nenori mažinti gavybos.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2016, 10:10 AM, atnaujinta May 13, 2017, 11:16 PM

Naftos rinkoje justi tokia įtampa, kad reaguojama į bet kokius pranešimus.

Antai vakar rytinės prekybos metu nafta ėmė pigti, palyginti su penktadieniu.

Tačiau vos pasirodė žinia iš Kinijos Hangdžou miesto, kaina pradėjo kilti.

„Brent“ rūšies naftos kaina ūgtelėjo 4,76 proc. ir siekė 49,06 JAV dolerio už barelį. JAV naftos WTI rugsėjo mėnesio pristatymo ateities sandorių kaina padidėjo 4,07 proc. ir siekė 46,25 JAV dolerio už barelį.

Kas nutiko Hangdžou, mieste kur vyksta G20 viršūnių susitikimas? Ogi dvi daugiausia pasaulyje naftos išgaunančios valstybės – Saudo Arabija ir Rusija – pranešė sutarusios kartu veikti siekdamos stabilizuoti naftos kainas.

Tokį pranešimą pasirašė Rusijos energetikos ministerijos vadovas Aleksandras Novakas ir Saudo Arabijos energetikos ministras Khalidas Al-Falihas.

Rusijos energetikos ministras tvirtino, kad toks bandymas derinti veiksmus žymi naują Rusijos ir Saudo Arabijos santykių erą, o pastarasis susitarimas turės „labai daug įtakos“ naftos rinkoms.

Susitarimo, kuris pasiektas likus kelioms savaitėms iki Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narių susitikimo Alžyre, detalės neskelbiamos.

Naftą išgaunančioms valstybėms iki šiol nepavyksta susitarti dėl naftos gavybos apimties įšaldymo, nes Saudo Arabija ir Iranas vis dar nesutaria.

Pastarasis nori atsigriebti po Vakarų sankcijų panaikinimo ir nėra linkęs įšaldyti gavybos apimties. (BNS, ELTA, LR)

Amerikiečiai mėgaujasi pigiais degalais

Vidutinė benzino kaina Jungtinėse Valstijose Darbo dieną, kuri šįmet buvo švenčiama rugsėjo 5 dieną ir kurią baigiasi vasaros vairavimo sezonas, sudarė 2,24 JAV dolerio už galoną (mažiau nei 0,53 euro už litrą).

Amerikos automobilių asociacijos duomenimis, tai – mažiausia kaina nuo 2004 metų.

Organizacijos analitikų nuomone, kainos smuks ir toliau – iki Helovino jos nusileis žemiau 2 JAV dolerių už galoną kartelės, nes atėjus rudeniui benzino paklausa mažės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.