Lenkiškos ambicijos: statys atominę elektrinę ir net ne vieną

Lenkijos energetikos ministras Krzysztofas Tchórzewski sako, kad dar per šią kadenciją bus priimtas sprendimas dėl branduolinės jėgainės statybos Lenkijoje.

Dar 2009 metų lapkričio 10 dieną Ministrų Tarybos patvirtinto dokumento „Lenkijos politika energetikos srityje iki 2030 metų“ naujausia redakcija patvirtina, kad šalies vyriausybė vėl atveria kelius Lenkijos atominei elektrinei.
Dar 2009 metų lapkričio 10 dieną Ministrų Tarybos patvirtinto dokumento „Lenkijos politika energetikos srityje iki 2030 metų“ naujausia redakcija patvirtina, kad šalies vyriausybė vėl atveria kelius Lenkijos atominei elektrinei.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 8, 2016, 9:57 AM, atnaujinta May 13, 2017, 6:26 PM

„Tikriausiai norėsime pasistatyti mažiausiai vieną branduolinį bloką, ir aš manau, kad per šią kadenciją toks sprendimas bus priimtas, – sakė K. Tchórzewski žurnalistams rugsėjo 6 dieną Krynicoje prasidėjusio ir ketvirtadienį darbą baigiančio Ekonomikos forumo kuluaruose. Ministras paaiškino, kad šiuo metu branduolinė programa yra pristabdyta, bet jos neatsisakyta, kadangi iki šiol pasiūlyti mechanizmai, vadinamoji branduolinė sutartis, netenkino.

Pasak ministro, ieškoma ir kitų galimybių atominės elektrinės statybos planams įgyvendinti. Jo nuomone, branduolinės energetikos objekto statybos projektą galima realizuoti 30 proc. pigiau. Rugpjūčio pradžioje Energetikos ministerija paskelbė, kad parengs maždaug 1000 MW galios atominės elektrinės statybos programą, pagal kurią ji turi būti pastatyta per 10 metų. Taip pat pažymėta, kad reikia statyti dar tris anglimis kūrenamų elektrinių blokus.

Lenkijos branduolinė energetika

Tuo pačiu, kaip informavo Lenkijos plėtros ministerija (Ministerstwo Rozwoju), pagal vadinamąjį Morawieckio planą (Mateuszas Jakubas Morawiecki – buvęs bankininkas, nuo 2015 metų plėtros ministras ir Ministrų Tarybos Pirmininko pavaduotojas. – Red.) numatoma tęsti „Lenkijos branduolinės energetikos programą“, ir bus pastatytos dvi jėgainės.

Ši programa susideda iš dviejų projektų. Vienas iš jų susijęs su verslo įmonių pasirengimo atominės elektrinės statybos darbams koordinavimu. Kitas – su pasirengimu statyti dvi atomines elektrines, kurių bendra galia apie 600 MW.

Dar 2009 metų lapkričio 10 dieną Ministrų Tarybos patvirtinto dokumento „Lenkijos politika energetikos srityje iki 2030 metų“ naujausia redakcija patvirtina, kad šalies vyriausybė vėl atveria kelius Lenkijos atominei elektrinei. Priminsime, kad dar sovietiniais laikais Lenkijos pajūryje jau buvo pradėta statyti Žarnovieco atominė elektrinė, tačiau 1990 metais darbai buvo sustabdyti.

Parengė Leonas Grybauskas

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.