Lenkijoje karas su šešėline degalų rinka – vis aršesnis

Lenkijos vyriausybė nusprendė paskelbti karą šešėlinei degalų rinkai, kurios atstovai per metus iš šalies biudžeto pavagia apie 10 mlrd. zlotų (2,31 mlrd. eurų).

Priėmus pataisas naftos koncerno „Lotos“ apyvarta šoktelėjo ketvirtadaliu.<br>R.Butrimo nuotr.
Priėmus pataisas naftos koncerno „Lotos“ apyvarta šoktelėjo ketvirtadaliu.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

2016-09-13 09:33, atnaujinta 2017-05-13 06:34

Tokią šio šešėlinio verslo žalą šalies iždui praėjusiais metais apskaičiavo tarptautinė konsultacijų kompanija „PwC“.

Ekspertai seniai skelbė, kad Lenkija yra viena iš nedaugelio šalių, kurioje augant ekonomikai ir degalų suvartojimui oficialus jų pardavimas smunka, o sumokamų mokesčių suma mažėja.

Nesąžiningus verslininkus vyriausybė nutarė pažaboti dviejų įstatymų – Energetikos bei Pridėtinės vertės mokesčio – pataisomis. Jas Finansų ministerija neoficialiai įvardijo degalų paketo pavadinimu.

Nuo šiol degalus į šalį galės įvežti tik tos įmonės, kurios savo būstinę arba filialą yra įsteigusios Lenkijoje. Taip bus siekiama užkirsti kelią tarptautinėms aferoms.

Iki dabar vienas populiariausių sukčiavimo būdų buvo toks: užsienyje registruotos bendrovės įveždavo degalus į Lenkiją, čia juos perparduodavo kitoms, o po to nutraukdavo veiklą taip ir nesumokėjusios pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

Nuo šiol bendrovės, įvežusios degalų iš užsienio, PVM privalės sumokėti per penkias darbo dienas, o ne jau pardavusios degalus. Be to, specialias licencijas turės gauti ne tik įvežančios degalus, bet ir jų perkrovimu besiverčiančios bendrovės.

Legalūs degalų prekeiviai seniai skundėsi, kad įstatymų skylės sudaro sąlygas milijardinėms aferoms, tačiau šešėlinio verslo lobistai sugebėdavo blokuoti pataisų priėmimą.

Dėl to šalyje daug metų galiojo absurdiškas reikalavimas, kad iš vietos naftos perdirbimo gamyklų pirkę degalus jų prekeiviai PVM privalėdavo sumokėti per penkias dienas, o įvežę iš užsienio – tik juos pardavę.

Finansų ministras Pawelas Szalamacha pareiškė, kad viena priežasčių, kodėl buvo likviduotas palengvintas sienos su Kaliningradu kirtimas, irgi yra šešėlinė prekyba degalais.

Lenkijoje apsiperkančių Kaliningrado gyventojų sumokami pinigai esą neatsvėrė žalos, kurią padarydavo smulkieji degalų prekeiviai.

P.Szalamacha spėjo, kad įstatymų pataisos ir griežtesnė sienų kontrolė padės šešėlinę degalų rinką sumažinti ne mažiau kaip ketvirtadaliu, o šalies biudžetą papildys apie 2,5 mlrd. zlotų.

Atrodo, tai įmanoma: naftos koncernas „Lotos“ paskelbė, kad rugpjūčio mėnesį, kai įsigaliojo nauja PVM mokėjimo tvarka, pavyko parduoti 22 procentais daugiau degalų nei liepą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.