D.Ristori: „Lietuvos SGD terminalas yra sėkmės istorija“

Bendrovės „Klaipėdos nafta“ valdomame suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminale antradienį lankėsi Dominique Ristori – Europos Komisijos (EK) Energetikos generalinio direktorato vadovas. D.Ristori teigiamai įvertino Lietuvos pasirinktą dujų tiekimo alternatyvos modelį.

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2016, 4:55 PM, atnaujinta May 12, 2017, 11:59 AM

Dviejų dienų vizito Lietuvoje metu D.Ristori domėjosi Lietuvos energetikos politikos tikslais, Lietuvos bei regioniniais energetikos projektais, apsilankė SGD terminale, kuris, kaip numatyta pagal Europos Sąjungos direktyvą, nuo 2014 m. gruodžio užtikrina gamtinių dujų importą ir energetinę nepriklausomybę.

Vizito SGD terminale metu D.Ristori buvo pristatyti terminalo veiklos rezultatai. Šiemet Lietuva daugiau dujų importuoja per SGD terminalą nei dujų, tiekiamų per vamzdyną iš Rusijos. Nuo 2014 m. Klaipėdos terminalui suteikus alternatyvų dujų tiekimo šaltinį Lietuvai, Latvijai ir Estijai, šiose valstybėse dujų kainos koreliuoja su pasaulinėmis dujų kainomis. Tai didžiulė pažanga regione, kuris daugelį metų buvo priklausomas nuo monopolinio gamtinių dujų tiekėjo.

„Įgyvendinus SGD terminalo projektą ir praėjus beveik dvejiems jo eksploatavimo metams, galime drąsiai sakyti, jog visi politinio lygmens ir mūsų bendrovės, projekto įgyvendintojos, daryti žingsniai energetinės nepriklausomybės siekio link, buvo teisingi ir gamtinių dujų vartojimo regione poreikis auga, ypač kalbant apie SGD kaip alternatyvų kurą.

SGD infrastruktūros plėtra susijusi su švarios energijos šaltinių poreikiu laivyboje, kelių transporto bei industrijos srityse, todėl bendrovė ir toliau investuoja ir analizuoja naujas galimybes investuoti į projektus, kurie atneša naudą įvairiems sektoriams visame Baltijos regione“, – po susitikimo kalbėjo „Klaipėdos nafta“ generalinis direktorius Mantas Bartuška.

„SGD terminalas Klaipėdoje neabejotinai įgyvendina Energetikos Sąjungos tikslus ir Europos Sąjungos SGD strategiją, kurios vienas iš pagrindinių ramsčių – energijos tiekimo saugumas. Europos Komisija palankiai įvertino šio terminalo projekto įgyvendinimą, ir dabar aiškiai matome, kad jis duoda laukiamų rezultatų – šiais metais Lietuva pirmą kartą istorijoje importuoja daugiau dujų per SGD terminalą ne iš „Gazprom“.

Be to, Komisija yra liudininkas to, kad terminalas taip pat tiekia energiją į kaimynines valstybes nares – Estiją ir Latviją. Tai rodo, kad SGD terminalas yra sėkmės istorija, ir mes turime ištirti visas galimybes užtikrinant jos sėkmingą veiklą regioniniu mastu“, – sakė D.Ristori.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.