Europos Audito rūmai siūlo nebetęsti jėgainių uždarymo programų

Europos Audito rūmai siūlo nuo

Šiuo metu yra užtikrintas Ignalinos AE uždarymo finansavimas iki 2020 metų, tačiau lėšų reikės ir vėliau.<br>R.Butrimo nuotr.
Šiuo metu yra užtikrintas Ignalinos AE uždarymo finansavimas iki 2020 metų, tačiau lėšų reikės ir vėliau.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2016, 1:47 PM, atnaujinta May 12, 2017, 12:33 PM

Tai numatoma antradienį paskelbtoje auditorių ataskaitoje, kurioje įvertinta, kaip panaudojama ES finansinė parama trijų šalių atominėms elektrinėms uždaryti.

„Esu susirūpinęs, kad pagrindinių branduolinių reaktorių eksploatavimo nutraukimo projektų įgyvendinimas vėlavo, kad vis dar yra finansavimo trūkumų ir kad nepasiekta pakankama pažanga, galutinai šalinant didelio radioaktyvumo atliekas“ – Europos Audito Rūmų pranešime sakė jų narys Philas Wynnas Owenas (Filas Vinas Ouvenas).

Kas penkerius metus ruošiamoje ataskaitoje pateikiamos rekomendacijos Europos Komisijai (EK) ir šalims, kaip būtų galima tobulinti procesus bei jų finansavimą, pranešė Energetikos ministerija.

„Šiuo metu yra užtikrintas finansavimas iki 2020 metų, tačiau lėšų poreikis išliks ir vėliau – vienai Lietuvai uždarymo našta būtų per sunki. Todėl jau kuris laikas vyksta pokalbiai su EK dėl Ignalinos AE uždarymo finansavimo po 2020-ųjų“, – pranešime sakė energetikos ministras Rokas Masiulis.

Šiuo metu baigiami įgyvendinti du pagrindiniai IAE projektai – laikinoji panaudoto branduolinio kuro saugykla (B1) bei radioaktyviųjų atliekų tvarkymo įrenginiai ir laikinoji saugykla (B234). Rugsėjo pabaigoje bus pradėti karštieji saugyklos B1 bandymai – jų metu panaudotas branduolinis kuras bus kraunamas iš reaktorių blokų į saugyklą. Šiuo metu vyksta B234 šaltieji bandymai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.