Socialinių būstų nuomininkų skolos šilumos tiekėjams nemažėjas

Seimo Energetikos komisija rugsėjo 21 d. posėdyje domėjosi nepriklausomų šilumos gamintojų (toliau-NŠG) reguliavimo ir savivaldybių gyvenamųjų namų nuomininkų įsiskolinimo šilumos tiekėjams klausimų problematika.

M.Astrausko nuotr.
M.Astrausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 22, 2016, 11:41 AM, atnaujinta May 12, 2017, 7:49 AM

NŠG reguliavimo aspektai ir tam tikrų teisės aktų spragos, dalyvaujant Energetikos ministerijos, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK), Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos, Nepriklausomų šilumos gamintojų asociacijos, Lietuvos energijos gamintojų asociacijos (LEG) atstovams, buvo išgrynintos komisijos posėdyje.

LEG atstovas A. Zaremba paminėjo teisinio neapibrėžtumo aspektus, kuomet VKEKK patvirtintas NŠG pripažinimo nereguliuojamaisiais tvarkos aprašas nedviprasmiškai nustato, kad jei NŠG vienoje centralizuoto šilumos tiekimo sistemoje pagamina daugiau kaip 1/3 metinio šilumos poreikio, automatiškai šis gamintojas tampa reguliuojamu ir jam VKEKK turi nustatyti šilumos bazinės kainos viršutinę ribą iki tol, kol vadovaujantis minėto tvarkos aprašo reikalavimais bei procedūromis VKEKK savo motyvuotu sprendimu pripažins šį gamintoją nereguliuojamu NŠG arba motyvuotu sprendimu atsisakys tenkinti gamintojo prašymą pripažinti jį nereguliuojamu NŠG.

VKEKK narys D. Jasas patikino komisiją ir visus posėdžio dalyvius, jog VKEKK viešai konsultacijai yra paskelbusi Supirkimo tvarkos naujos redakcijos projektą, kuriame, palyginti su šiuo metu galiojančia Supirkimo tvarkos redakcija, yra detaliau išdėstomi NŠG parduodamos šilumos kainos nustatymo principai.

Dar viena problema, paliesta posėdyje – tai savivaldybių gyvenamųjų namų nuomininkų įsiskolinimas šilumos tiekėjams. Seimo Energetikos komisijos pirmininkas Ričardas Sargūnas pažymėjo, kad visoje šalyje šilumos tiekėjai susiduria su socialiniuose būstuose gyvenančių gyventojų už suteiktas paslaugas nemokumu. „2014 m. pabaigoje socialiniuose būstuose gyvenančių vartotojų skola šilumos tiekimo bendrovėms siekė apie 6 mln. Eur, ir tai sudaro 14–20 proc. visų buitinių šilumos vartotojų skolos, nors tokių vartotojų skaičius vidutiniškai sudaro tik apie 2–4 proc. Ir šios vartotojų grupės įsiskolinimo lygis nemažėja jau eilę metų“, – sakė R. Sargūnas.

Po aktyvių diskusijų, dalyvaujant Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Savivaldybių asociacijos atstovams, prieita bendros nuomonės, jog pirmas žingsnis link problemos sprendimo –rengti formalaus pobūdžio konsultacijas/seminarus savivaldybių ar apskričių lygmenyje, kuomet tam tikrų savivaldybių atstovai, kurių savivaldybėse socialiniuose būstuose gyvenantys vartotojai neturi ženklių mastų skolų šilumos tiekėjams, dalintųsi gerąja praktika, kaip jiems pavyksta išspręsti minėtą problemą, su kitomis savivaldybėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.