Skirstomi papildomi SGD terminalo pajėgumai

Valstybei priklauso 72,32 proc. „Klaipėdos naftos“ akcijų.

SGD terminalo pajėgumus potencialūs naudotojai gali rezervuoti bet kuriuo metu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
SGD terminalo pajėgumus potencialūs naudotojai gali rezervuoti bet kuriuo metu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-09-29 17:48, atnaujinta 2017-05-11 18:25

Pagal sutartį „Lietuvos dujų tiekimas“ padidino būsimiems dujų metams, kurie prasidės 2016 m. spalio 1 d. ir baigsis 2017 m. rugsėjo 30 d., rezervuotus SGD terminalo pajėgumų kiekius iki 2.183.016.485 kWh.

„Šiemet stebime pokytį, kad rinkos dalyviai vis dažniau pasinaudoja SGD terminalo suteikiamu lankstumu formuoti dujų tiekimo portfelius ir įsigyti SGD iš skirtingų pasaulinės rinkos tiekėjų. Šių metų praktika parodė, kad ženklūs pajėgumai užsakomi ir einamųjų metų viduryje, kai UAB „Lietuvos dujų tiekimas“ ir AB „Achema“ užsakė ženklų SGD terminalo pajėgumų kiekį“, – komentuoja AB „Klaipėdos nafta“ generalinis direktorius Mantas Bartuška.

SGD terminalo pajėgumus potencialūs naudotojai gali rezervuoti bet kuriuo metu. SGD terminalo naudojimosi taisyklėse numatytas lankstumas, kuris leidžia dujų importuotojams pasinaudoti SGD terminalu operatyviai užsisakant terminalo pajėgumus ir suderinant tiekimo grafikus.

„Akivaizdu, kad terminalo naudotojai mato, jog SGD infrastruktūra sukuria realią kainų konkurenciją tarp magistraliniais dujotiekiais tiekiamų gamtinių dujų ir SGD tiekiamų iš terminalo. Ypač svarbu paminėti, kad SGD terminalo naudojimo taisyklės, kurios yra unikalios – sukuria galimybę skirtingiems naudotojams iš skirtingų tiekėjų operatyviai ir per itin trumpą laikotarpį reaguoti bei priimti papildomus kiekius“, – kalbėjo M.Bartuška.

Anot M.Bartuškos, SGD terminalas – puiki galimybė potencialiems tiekėjams pasinaudoti terminalo privalumu – atviros prieigos ir dujas tiekti Baltijos regionui, turint omenyje ir Lietuvą, ir Estiją, o kitais metais ir Latvijai faktiškai atvėrus savo dujų rinką.

Bendrovė nuolat skelbs ir atnaujins savo interneto svetainėje informaciją apie laisvus SGD terminalo pajėgumus, kuriuos bus galima įsigyti einamaisiais dujų metais, truksiančiais nuo 2016 m. spalio 1 d. iki 2017 metų rugsėjo 30 d.

Kaip jau buvo skelbta, AB „Klaipėdos nafta“ valdomas SGD terminalas naujais dujų metais turi du patikimus naudotojus: be UAB „Lietuvos dujų tiekimas“, terminalo pajėgumus rezervavo UAB „Litgas“ , kuri nuo šių metų spalio 1 iki 2017 m. rugsėjo 30 d. ketina išdujinti 3.602.216.638 kWh gamtinių dujų.

Valstybei priklauso 72,32 proc. „Klaipėdos naftos“ akcijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.