OPEC bando įsukti naftos kainų karuselę

Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) nariai neoficialiai sutarė sumažinti naftos gavybą maždaug milijonu barelių per parą. Juodasis auksas iš karto pradėjo brangti, tačiau trumpam.

Nafta ateityje tikriausiai brangs, tačiau vargu ar iki 100 dolerių už barelį.<br>AP nuotr.
Nafta ateityje tikriausiai brangs, tačiau vargu ar iki 100 dolerių už barelį.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 30, 2016, 7:54 AM, atnaujinta May 11, 2017, 5:57 PM

OPEC narės po Alžyre vykusio susitikimo netikėtai pranešė sutarusios dėl naftos gavybos apimties mažinimo nuo dabar esamų 33,24 mln. iki 32,5–33 mln. barelių per parą.

Raštu tai turės būti patvirtinta lapkritį per Vienoje vyksiantį oficialų OPEC narių susitikimą. Tuomet bus priimti ir sprendimai dėl kvotų bei susitarimo įgyvendinimo terminų.

Iš karto po tokios žinios naftos kainos šoko į viršų ir augo ketvirtadienį rytą. Tačiau popiet poveikis naftos rinkai išsivadėjo.

Analitikų nuomone, dabar rinka lauks susitarimo detalių ir to, ar OPEC nepriklausančios šalys, įskaitant Rusiją, JAV ir Kanadą, taip pat mažins savo naftos gavybos apimtį.

„Swedbank“ vyriausiojo ekonomisto Nerijaus Mačiulio nuomone, net jei OPEC narės patvirtins susitarimą parašais, bendra naftos gavyba sumažės tik 2 procentais. Neaišku, kaip elgsis dėl sankcijų prarastą rinkos dalį atsikovoti mėginantis Iranas.

„Galiausiai net jei formalų susitarimą pavyktų pasiekti ir gavybos kvotos būtų paskirstytos kiekvienai OPEC valstybei, nėra jokių garantijų, kad jos tų susitarimų laikysis.

Praeityje tokį scenarijų jau matėme ne kartą“, – aiškino N.Mačiulis.

Tiesa, pats „Swedbank“ prognozuoja, kad naftos barelio kaina, dabar nesiekianti 50 dolerių, po metų turėtų pakilti iki 60 dolerių.

Dabartinė kaina yra per maža, kad būtų pakankamai investuojama į naujų telkinių žvalgybą ir eksploatavimą.

Naujų naftos gręžinių skaičius šiuo metu pasaulyje yra sumažėjęs iki 1540 – tai yra daugiau nei perpus mažiau nei 2014 metų pabaigoje.

Bet 100 JAV dolerių kainos už vieną barelį greičiausiai jau niekada nebepamatysime“, – sakė ekonomistas. (BNS, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.