Šiluma Kaune jau plūsta ir niekas neniurzga

Vien prisiminimai apie praėjusio šildymo sezono pabaigą daugeliui kauniečių kelia siaubą. Prisimenate, kas dėjosi balandžio mėnesį, kai centralizuotai tiekiamos šilumos srautas į radiatorius nutrūko? Geriau net neprisiminti.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-10-09 07:00, atnaujinta 2017-05-11 06:13

Saulei nespėjus net stipriau šyptelėti pro debesį, Kauno valdžia tąsyk nusprendė užbaigti šildymo sezoną. Netrukus tuos šypsnius pakeitė tiršti debesys, šalnos ir net kruša, o kauniečiai tirtėjo iš šalčio ir namuose, ir darbo vietoje. Trūko tik sniego.

Gyventojų būstuose temperatūra krisdavo maždaug vienu laipsniu per parą, todėl patalpoms šildyti buvo naudojama viskas, kas skleidžia šilumą: elektriniai radiatoriai, dujinės orkaitės ir net lygintuvai.

Į panašią padėtį patekusi Vilniaus valdžia atšaukė sprendimą baigti šildymo sezoną, tačiau išdidūs kauniečiai nieku gyvu neprisipažino paskubėję. Jų neįtikino net medikų perspėjimai, kad padaugėjo peršalimo ligomis sergančių žmonių.

Pati miesto valdžia gyveno šiltai – pagrindiniame miesto savivaldybės pastate Laisvės alėjoje radiatoriai kaito dar ilgai.

Šąlantys kauniečiai niekaip negalėjo suprasti, kodėl centralizuotai šilumą tiekianti bendrovė „Kauno energija“ išleido dešimtis milijonų eurų biokuro katilinėms įrengti, o miesto valdžia giriasi atpiginusi šilumą iki neregėtų žemumų, jeigu šiuo patogumu neįmanoma pasinaudoti.

Visi sutinka, kad geriausia būtų suteikti galimybę kiekvieno buto šeimininkui pačiam nuspręsti, kada ir kiek jam reikia šilumos, tačiau tai neįgyvendinama užduotis net atnaujinus visus Kauno namus – juk šiluma jiems tiekiama centralizuotai.

Drastiškų pokyčių gali įvykti tik nugriovus visus senus daugiabučius, tačiau XXI amžiaus pradžioje taip neatsitiks dėl dviejų priežasčių. Investuota labai daug pinigų į pigios šilumos gamybą iš biokuro ir ši kuro rūšis ilgai išliks paklausi. Antra priežastis – išleista daug lėšų daugiabučiams atnaujinti, todėl daugeliu atveju juos griauti bent per artimiausiu porą dešimtmečių būtų nelogiška.

Šiemet jau pirmosiomis spalio dienomis miestą apgaubė darganos, prapliupo įkyrus lietus, o oro temperatūra retai pakyla virš 10 laipsnių žymos.

Nors meteorologai tikina, kad dar nesimėgavome net bobų vasaros malonumais ir orai tikrai atšils, šįkart miesto valdžia turbūt nusprendė nerizikuoti. Nors ir neįprastai anksti, šildymo sezono pradžia jau paskelbta! Gal tikrai buvo pasimokyta iš klaidų?

Keli senoliai burbtelėjo esą miesto valdžia paskubėjo, tačiau tai turbūt yra tokių žmonių įprotis piktintis viskuo ir visada, o ne argumentais pagrįsta nuomonė.

Senuose, vėjo perpučiamuose daugiabučiuose įsikūrę kauniečiai džiaugiasi, mažus vaikus auginančios šeimos – taip pat.

Jeigu atsikratysime visų išankstinių nuostatų, tai niekas neįtikins, kad nemalonu sugrįžti į jaukiai sušilusius namus. Žinodami šią aplinkybę galbūt kauniečiai sekmadienį nepabūgs nupėdinti iki rinkimų apylinkės ir atlikti pareigą renkant šalies valdžią, o rankos nedrebės nuo šalčio rašikliu žymint pasirinktą kandidatą.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.