Teismas panaikino rinką iškreipiantį kainų komisijos sprendimą

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas neskundžiamu sprendimu panaikino nepagrįsto ir rinką iškreipiančio Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (toliau – VKEKK) 2014 m. rugpjūčio 7 d. nutarimo „Dėl elektros energijos gamybos rinkos tyrimo rezultatų“ nuostatas.

Laisvos konkurencijos elektros gamybos ir prekybos rinkoje skatinimas bei skirtingų šalių elektros rinkų integracija prisideda prie prekybos skaidrumo.<br>A.Srėbalienės asociatyvi nuotr.
Laisvos konkurencijos elektros gamybos ir prekybos rinkoje skatinimas bei skirtingų šalių elektros rinkų integracija prisideda prie prekybos skaidrumo.<br>A.Srėbalienės asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 18, 2016, 5:32 PM, atnaujinta May 10, 2017, 4:03 PM

„Šį nutarimą skundėme argumentuodami, kad skaidri elektros energijos rinka, kurioje veikiame, pasižymi akivaizdžiomis efektyvios konkurencijos tendencijomis. Visa savo pagaminta elektra prekiaujame tik biržoje ir veikiame ne nacionalinėje, o regioninėje šiaurės šalių elektros rinkoje. Ypač svarbų vaidmenį, kurį įvertino teismas, čia atlieka jungtys su kaimyninėmis šalimis“, – sako Eglė Čiužaitė, „Lietuvos energijos gamybos“ valdybos pirmininkė ir generalinė direktorė. Pasak jos, laisvos konkurencijos elektros gamybos ir prekybos rinkoje skatinimas bei skirtingų šalių elektros rinkų integracija be jokių abejonių prisideda prie prekybos skaidrumo bei efektyvumo didinimo ir galiausiai atneša apčiuopiamą naudą galutiniams vartotojams, nes dėl didesnės konkurencijos jie elektros energiją gali įsigyti palankesnėmis kainomis.

Minėtu nutarimu VKEKK buvo pripažinusi bendrovę didelę įtaką turinčiu asmeniu elektros energijos gamybos rinkoje bei nustačiusi su kainų taikymu ir informacijos apie reguliuojamos veiklos sąnaudas skelbimu susijusių pavedimų. Bendrovė iškart pažymėjo, kad Elektros energijos gamybos rinkos tyrimas, kuriuo paremtas šis nutarimas, buvo atliktas remiantis netinkamomis prielaidomis, nes apėmė tik elektros energijos gamybą Lietuvoje ir tinkamai neįvertino aplinkinių šalių elektros energijos gamintojų bei importuotojų konkurencijos.

Atliekant tyrimą beveik neatsižvelgta į šių dienų realijas: šalyje veikiančią skaidrią elektros energijos rinką bei siekį efektyviai integruoti visų Baltijos ir Skandinavijos valstybių elektros rinkas per regioninę Nord Pool prekybos platformą.

Dėl šio VKEKK sprendimo 2015–2016 m. Bendrovė nepagrįstai negavo 15,3 mln. eurų pajamų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.