Šilumos kaina vilniečiams mažės, bet lieka neaiškumų

Trečiadienį Vilniaus taryba patvirtino naują bazinę šilumos kainą, o tai reiškia beveik ketvirtadaliu mažesnes šilumos kainas sostinės gyventojams jau šių metų gruodį. Svarstant šį klausimą kilo keistų nesusipratimų, užvirė politiniai žodžių mūšiai.

Mažinama šilumos kaina vilniečiams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mažinama šilumos kaina vilniečiams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt, Artūras Jančys

Oct 26, 2016, 2:57 PM, atnaujinta May 10, 2017, 4:03 AM

Valstybinei kainų ir energetikos komisijai (VKEKK) įvertinus „Vilniaus energijos“ faktines kuro sąnaudas ir atlikto reguliuojamos veiklos patikrinimo rezultatus, šilumos kaina vilniečiams mažėja iki 4,23 ct už kilovatvalandę (kWh), taigi 23 proc. mažesnė, palyginus su dabar galiojančia (5,51 ct/kWh).

Valstybinei kainų ir energetikos komisijai įvertinus „Vilniaus energijos“ faktines kuro sąnaudas ir atlikto reguliuojamos veiklos patikrinimo rezultatus, šilumos kaina vilniečiams mažėja iki 4,23 ct/kWh, t. y. 23 proc. mažesnė, palyginus su dabar galiojančia (5,51 ct/kWh).

VKEKK paskelbus, kad Prancūzijos koncerno „Veolia“ valdoma „Vilniaus energija“ 2012-2014 metais nepagrįstai gautą 24,3 mln. eurų viršpelnį privalo grąžinti vartotojams, maždaug penktadaliu sumažinant šilumos kainas, Vilniaus savivaldybės taryba trečiadienį tvirtins mažesnes kainos dedamąsias, kurios įsigaliotų nuo gruodžio 1 dienos.

Svarstant sprendimą dėl šilumos kainų, savivaldybėje buvo ir sumaišties. Prieš Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriui Arvydui Daruliui pateikiant nutarimo projektą, meras Remigijus Šimašius pirmininkaujančio vietą užleido mero pavaduotojui G.Paluckui. 

Tai įpykdė Vyriausybės atstovę Vildą Vaičiūnienę.

„Mere, jūs žaidžiate kažkokius keistus žaidimus! Nematau priežasčių, dėl kurių negalėtumėte vadovauti posėdžiui“, – griežtai pareiškė ji.

Buvo nutarta, kad A.Darulis turėtų palikti tribūną ir iš karto vėl grįžti, kai į pirmininkaujančiojo vieta atsisės R.Šimašius. Tokį patarimą davė tarybos narys Žilvinas Šilgalis, paaiškinęs, jog priešingu atveju sprendimas gali būti užginčytas kaip neteisėtas.

Taip ir buvo padaryta. Kalbant apie „Vilniaus energijos“ skolą vilniečiams, kurią pripažino VKEKK, kilo poitinis žodžių mūšis.

Tarybos narys Jaroslavas Kaminskis įgėlė vicemerui Valdui Benkusnkui ir merui R.Šimašiui, kurie kritikavo „Vilniaus energiją“, esą ši bendrovė nesąžiningai valdė sostinės šilumos ūkį.

„Kiek pamenu, jūs 2002 metais buvote tarybos nariai, kai buvo patvirtinta Vilniaus miesto tarybos sutartis su prancūzų investuotojais dėl sostinės šilumos ūkio nuomos?“, – ironiškai klausė J.Kaminskis.

„Atmintis jūsų neapgauna“, – trumpai atšovė R.Šimašius.

Tarybos narys Ž.Šilgalis teigė, kad atsakomybė už permoką „Vilniaus energijai“ turėtų tekti VKEKK, kuri nesugebėjo kontroliuoti šilumos ūkio nuomininko.

Taikant naujas šilumos kainas iki baigsis Vilniaus savivaldybės šilumos tinklų nuomos sutartis su „Vilniaus energija“ (2017 m. balandžio pabaigos), gyventojams bus grąžinta apie 6 mln. eur lėšų dalis, kuri buvo esą permokėta „Vilniaus energijai“ už šildymą.

Dėl likusios permokos dalies (apie 18 mln. Eur) atgavimo situacija šiai dienai nėra dar nėra aiški.

Sostinės taryba šilumos kainas patvirtino pirmiesiems bazinės kainos galiojimo metams. Komisijos suskaičiuota 4,23 ct/kWh kaina užtikrins „Vilniaus energijos“ būtinąsias sąnaudas, reikalingas vykdyti patikimą šilumos tiekimą. Komisijos patikrinimo metu nustatytos papildomai gautos pajamos dengiamos minusuojant nusidėvėjimo sąnaudas ir investicijų grąžą, šilumos kainą mažinant 0,48 ct/kWh.

Sumažėjus šilumos kainai, per šį šildymo sezoną vilniečiai sutaupys apie 80-90 Eur. skaičiuojant 60 kv. m buto išlaidas šildymui.

Nuo 2014-2015 m. šildymo sezono vilniečiams šilumos kaina kasmet sparčiai mažėjo – 2014-2015 m. šildymo sezono bazinės šilumos kainos vidurkis buvo 7,07 ct/kWh, patvirtinus naujas kainas jis bus net 40 proc. mažesnis – 4,23 ct/kWh.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.