Dėl korpuso pažeidimų Astravo AE pirmasis blokas bus paleistas metais vėliau

„Pirmąjį Baltarusijos AE bloką mes paleisime 2019 metais“, – pranešė Baltarusijos vicepremjeras Vladimiras Semaška.

Pasak V.Semaškos, naujojo korpuso, kuris iš tiesų buvo skirtas II blokui, pristatymo laukiama 2016 m. pabaigoje.<br>T.Bauro nuotr.
Pasak V.Semaškos, naujojo korpuso, kuris iš tiesų buvo skirtas II blokui, pristatymo laukiama 2016 m. pabaigoje.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-11-17 14:43, atnaujinta 2017-04-17 17:17

Jo žodžiais, kaip ir kiekvienų statybos metu, įvyksta nenumatytų dalykų.

„Dar neseniai viskas vyko pagal grafiką, tačiau nutiko tai, kas visiems žinoma: dėl gamintojų neatsargumo jie, šiurkščiai kalbant, išmetė šio reaktoriaus korpusą“, – V.Semaškos žodžius cituoja naujienų portalas naviny. by.

Jis pranešė, kad buvo priimtas sprendimas pakeisti korpusą. „Tokios išvaizdos korpuso negalima naudoti todėl, kad suprantame, jog Baltarusijai tai ypač svarbu: saugimas – aukščiau visko. Jei yra nors kruopelytė abejonių, reikia keisti. Todėl buvo priimtas sprendimas ir jam buvo pritarta“, – sakė vicepremjeras.

Pasak V.Semaškos, naujojo korpuso, kuris iš tiesų buvo skirtas II blokui, pristatymo laukiama 2016 m. pabaigoje.

„Manome, kad kitų metų pavasarį jau bus pastatytas šio reaktoriaus korpusas, o 2019 metais pirmasis blokas turi pradėti veikti. Tačiau keblumai, kurie kilo dėl pirmojo bloko, jokiu būdu neturi atsiliepti antrojo bloko paleidimui 2020 metais. Taigi per pusmetį bus paleisti abu blokai“, – sakė vyriausybės vadovo pavaduotojas.

Į klausimą, ar jau užsakytas antrojo bloko korpusas, jis atsakė: „Rosatom“ – didelė kompanija ir ji turi daug projektų. Pagal tokį patį, kaip ir baltarusiškas, projektą jau praktiškai pagamintas korpusas. Tas, kuris nukrito, vienareikšmiškai niekur nebus panaudotas.“

Kalbėdamas apie tai, kas turės sumokėti už korpuso pakeitimą, A.Semaška sakė:  “Kas? Brokdarys. Kas padarė tokias neatleistinas nuodėmes, tas ir turės apmokėti visas prastovas ir nuostolius. Anksčiau prognozuota, kad pirmasis Astravo AE blokas bus paleistas 2018 metais, o antrasis 2020 metais.“

Pirmojo bloko korpusas nukrito ir buvo pažeistas 2016 metų liepos 10 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.