Vyriausybė – prieš lengvatą šildymui, „valstiečiai“ dar blaškosi

Naujosios Vyriausybės sprendimas dėl PVM lengvatos šildymui abejonių kelia ir valdančiosios koalicijos partneriams.

S.Skvernelis (kairėje) – prieš lengvatą šildymui, R.Karbauskas dar linkęs palaukti.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis (kairėje) – prieš lengvatą šildymui, R.Karbauskas dar linkęs palaukti.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2016, 1:10 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:27 PM

Už tai, kad Seimas šio klausimo svarstyme darytų pertrauką iki kitos savaitės, balsavo 77 Seimo nariai, prieš – 12, o susilaikė 17 parlamentarų. 

„Yra siūlymas paruošti kompensavimo tvarką, kuri mažintų išlaidų dalį nuo 20 proc. iki 10 procentų. Tai paliestų ne 130 tūkst. žmonių, kuriems reikalinga kompensacija, o 257 tūkstančius. Valstybei tai kainuos tiek pat, bet gaus kompensaciją tik tie, kuriems ji reikalinga“, – Seimo narius informavo „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.   

Dabar šeimai ar asmeniui kompensuojama ta būsto šildymo išlaidų dalis, kuri viršija 20 proc. šeimos ar vieno gyvenančio asmens gaunamų grynųjų pajamų ir valstybės remiamų pajamų skirtumą.   

Lengvata – ne pati teisingiausia

R.Karbauskis  pripažįsta, kad PVM lengvata nėra teisinga, nes ja naudojasi ir turtingi žmonės, tačiau jos atsisakymas rūpesčių sukels socialiai jautriausioms grupėms.

„Ši lengvata yra labai svarbi žmonėms ir nėra kompensavimo sistemos parengtos teisingos. Jeigu šnekėti apie pačią lengvatą, ji nėra pati teisingiausia, kadangi ji galioja ir tiems, kurie gali mokėti, bet jeigu atsisakome šios lengvatos, bus žmonių, kurie iš tiktųjų susidurs su tam tikromis problemomis socialinėmis, ir mes tai labai jautriai vertiname“, – teigė R.Karbauskis.

Pasak jo, 2017 metų biudžete, kurio Seimas imsis penktadienį, kompensacijoms lėšų kol kas nenumatyta.

„Žinome, kad pinigų tam biudžete nenumatyta, apie tai buvusi Vyriausybė negalvojo“, – sakė R.Karbauskis.

Reikia

Naujosios Vyriausybės sprendimas dėl PVM lengvatos šildymui abejonių kelia ir valdančiosios koalicijos partneriams.

Socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius portalui ketvirtadienį sakė, kad jeigu nebus pasiūlytas aiškus kompensavimo mechanizmas, kairieji neturėtų palaikyti iniciatyvos naikinti lengvatą.

Vis dar ginčijasi

 “Geriausia, kad iki kitų metų birželio tokia lengvata galiotų. Jeigu nebus siūloma kaip kompensuoti, aš balsuosiu prieš tokios lengvatos panaikinimą jau nuo sausio“, – pareiškė buvęs premjeras.

Finansų ministras Vilius Šapoka trečiadienį sakė, kad nuo kitų metų pradžios PVM lengvatos šildymui turėtų nelikti.

Vyriausybės patvirtintame 2017 metų valstybės ir savivaldybių biudžete jai lėtų nenumatyta. Konservatorius Dainius Kreivys BNS tvirtino, kad frakcija balsuos už lengvatos pratęsimą. 

„Tvarkiečių“ lyderis Remigijus Žemaitaitis BNS teigė, kad frakcija neturi vieningos nuomonės dėl lengvatos atsisakymo. 

„Balsuosime mišrai. Arba naikiname lengvatą, kad niekas nesinaudotų, o jeigu pritariame, tai tokiu atveju kaimiškose vietovėse, miesteliuose gyvenantiems žmonėms, kurie šildosi kietuoju kuru, jiems irgi turėtų būti taikoma lengvata“, – teigė R.Žemaitaitis. 

Pritrūko balsų

PVM įstatymo pataisas, kurias yra apsvarstęs baigęs kadenciją Seimas, bus siūloma priimti kartu su 2017 metų valstybės biudžetu.

Baigiantis kadenciją Seimas dėl balsų trūkumo nesugebėjo iki 2017 metų birželio pratęsti PVM lengvatos šildymui. Vėliau kelis kartus balsavimas dėl šio klausimo buvo išbrauktas darbotvarkės.

Šiuo metu lengvatinis PVM šildymui siekia 9 proc., o standartinis – 21 procentą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.