Vladimiras Putinas: Baltijos šalių atsijungimas nuo BRELL sukels problemų

[[ge:lrytas:lrytas:278766]]

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį pareiškė, jog Baltijos šalių atsijungimas nuo BRELL elektros žiedo, kuriam taip pat priklauso Baltarusija ir Rusija, sukels Karaliaučiaus srities aprūpinimo elektra problemų, tačiau jas tikimasi sėkmingai išspręsti.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį pareiškė, jog Baltijos šalių atsijungimas nuo BRELL elektros žiedo, kuriam taip pat priklauso Baltarusija ir Rusija, sukels Karaliaučiaus srities aprūpinimo elektra problemų, tačiau jas tikimasi sėkmingai išspręsti.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2016, 2:52 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:02 PM

Jis pabrėžė, jog šis klausimas tiesiogiai priklauso nuo Rusijos ir Europos Sąjungos bendradarbiavimo.

„Europos Sąjungoje nutarta, kad Baltijos šalys turi prisijungti prie elektros žiedo. Tai sukuria Kaliningrado srities aprūpinimo elektra problemų... Tai reikalauja iš mūsų papildomų finansinių išteklių tam, kad būtų sukurtas naujas žiedas ir Kaliningradas būtų prie jo prijungtas“, – pripažino V.Putinas.

„Tiesą sakant, nesuprantu, kam tai daroma. Jokių problemų aprūpinant Baltijos šalis elektra nėra, viskas dirba puikiai. Mums mūsų partneriai Europoje nuolat kalba, kad būtina suartėti. O čia – priešingai. Be jokių paaiškinamų priežasčių santykiai draskomi, konkrečiai – labai jautriame ir svarbiame energetikos sektoriuje. Tačiau mes Kaliningrado stabilaus ir nepriklausomo aprūpinimo elektra problemą išspręsime“, – pabrėžė jis.

Lietuva, Latvija ir Estija yra sutarusios iki 2025 metų atsijungti nuo BRELL elektros žiedo, kuris jungia Baltijos šalis, Rusiją ir Baltarusiją, ir sinchronizuotis su Vakarų Europa.

V.Putinas: „Neatmetame galimybės statyti AE“

V.Putinas penktadienį pareiškė, jog neatmestina galimybė statyti mažos galios atomines elektrines (AE) stabiliam ir nepriklausomam Kaliningrado srities aprūpinimui elektra.

„Mes išspręsime stabilaus ir nepriklausomo Kaliningrado srities aprūpinimo elektra problemą. Į regioną planuojama tiekti suskystintąsias gamtines dujas, statyti atitinkamas elektrines, neatmetamas Rusijoje gaminamų mažų branduolinių jėgainių panaudojimas. Tai yra viena pagrindinių Kaliningrado plėtros krypčių“, – spaudos konferencijoje pabrėžė V.Putinas.

2300 megavatų galios branduolinės jėgainės Rusijos anklave prie Baltijos jūros statyba buvo įšaldyta 2013-aisiais, atlikus kiek daugiau kaip 20 proc. planuotų darbų.

Rusija planavo iki 2017 metų pastatyti didelio pajėgumo AE, kuri būtų orientuota į kaimyninių valstybių rinkas. Eksporto planams žlugus, dar svarstyta galimybė anklave statyti gerokai mažesnio pajėgumo AE ar visiškos mažos galios jėgainę panaudojant panašius į povandeninių laivų branduolinius reaktorius.

Prieš tris mėnesius Rusija paskelbė, jog kitąmet pradės naudoti pirmąją pasaulyje plaukiojančią AE. Vos 70 megavatų galios plaukiojanti branduolinė elektrinė pirmąjį ateinančių metų ketvirtį turėtų pasiekti nuolatinio veikimo vietą Čiukotkoje ir iš dalies pakeisti 2018-aisiais planuojamą išjungti Bilibino AE.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.