Džiaugtis pigia šiluma palangiškiams neleido šaltesni orai

Kad Palangoje ketvirtadaliu atpigo centralizuotai tiekiama šiluma, kurorto gyventojai pajus mokėdami už paskutinį praėjusių metų mėnesį, kai vidutinė oro temperatūra buvo panaši į 2015-ųjų gruodį.

Ruošiamasi dar labiau sumažinti šilumos kainą atsisakius nedidelių katilinių, kuriose deginamos tik dujos. Palangoje ir Šventojoje veikia 7 tokios katilinės.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Ruošiamasi dar labiau sumažinti šilumos kainą atsisakius nedidelių katilinių, kuriose deginamos tik dujos. Palangoje ir Šventojoje veikia 7 tokios katilinės.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Jan 7, 2017, 7:03 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 2:59 PM

Pasibaigus 15 metų trukusiai nuomos sutarčiai pernai iš „Litesko“ įmonės šilumos ūkį perėmusi savivaldybės kontroliuojama bendrovė Palangos šilumos tinklai džiugino kurorto gyventojus, kad centrinis šildymas atpigs mažiausiai 2 centais už kilovatvalandę.

Paslaugos teikėjai sakė, kad sumažinti šildymo kainą kurorto šilumininkams leido praėjusių metų rudenį baigta sumontuoti antroji 5 megavatų galios biokuro katilinė.

Kaip prieš tris mėnesius aiškino Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos Veiklos valdymo skyriaus vedėja Loreta Kimutytė, dėl to apskaičiuojant kilovatvalandės kainą biokuro dalis padidėjo nuo 44 iki 63 proc. Be to, atpigo ir pats biokuras, nes jis perkamas tik biržoje.

Tačiau kurorte prasidėjus šildymo sezonui pradėtos siųsti šilumininkų sąskaitos daugiabučiuose namuose gyvenančius palangiškius smarkiai nuliūdino.

Kaina už buto šildymą lapkričio mėnesį buvo ne mažesnė nei už tą patį laikotarpį 2015 metais, o kai kuriuose namuose palangiškiai mokėjo dar ir daugiau.

„Taip atsitiko dėl to, kad 2015 metų spalį ir lapkritį pajūryje buvo gerokai šilčiau nei pernai: spalį vidutinė oro temperatūra buvo 3,1 laipsnio žemesnė nei užpernai, o lapkritį 3,4 laipsnio buvo šalčiau nei tą patį 2015-ųjų mėnesį.

Šis temperatūros skirtumas ir „suvalgė“ šilumos atpigimą“, – aiškino bendrovės Palangos šilumos tinklų Komercijos skyriaus viršininkas Jonas Pleškys.

Palangos šilumos tinklų vadovai guodžia gyventojus, kad sumažėjusias sąskaitas jie pagaliau gaus mokėdami už gruodį, nes, palyginti su 2015 metais, praėjusį mėnesį kurorte vidutiniškai buvo šalčiau vos 1,1 laipsnio.

Šįmet ruošiamasi dar labiau sumažinti šilumos kainą atsisakius nedidelių atskirų katilinių, kuriose deginamos tik dujos.

Tiesa, šilumininkų pastangas palangiškiams atpiginti centralizuotą šildymą nubrauks Seimo sprendimas panaikinti mokestinę lengvatą. Dėl to kitą rudenį šildymas brangs nuo 9 iki 21 proc., tačiau Palangoje kaina turėti didėti mažiausiai.

Palangoje 2015 metų lapkritį šilumos kilovatvalandės kaina siekė 8,64 ct, pernai lapkritį – 6,46 ct (25 proc. mažiau).

Kainos pokyčiai

Tarp didžiausių miestų už šilumą daugiausia mokės kauniečiai. Kaune šilumos kaina per metus smuko 5,1 proc., o per mėnesį – padidėjo 4,2 proc. – iki 5,25 cento už kilovatvalandę (kWh) be PVM.

Vilniuje sausį, palyginti su pernai sausiu, šilumos kaina smuko 33,1 proc. – iki 3,97 cento.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.