Alytus nori atsiimti šilumos ūkį

Alytaus valdžia iš šilumos tiekėjos bendrovės „Litesko“ siekia atsiimti miesto šilumos ūkį ir reikalauja atlyginti milijoninę žalą vartotojams. „Litesko“ atkerta, kad tai investicijų nusavinimas.

Alytaus miestas – vienintelis Lietuvoje, kuriam Kainų komisija nėra nustačiusi naujos šilumos kainos.<br>V.Balkūno nuotr.
Alytaus miestas – vienintelis Lietuvoje, kuriam Kainų komisija nėra nustačiusi naujos šilumos kainos.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Lankininkaitė, Tomas Kavaliauskas, LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Feb 4, 2017, 11:18 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 8:36 PM

Alytaus miesto savivaldybė per teismą reikalauja, kad jos įmonei „Alytaus šilumos tinklai“ ir gyventojams „Litesko“ atlygintų 14 mln. litų žalą. Savivaldybės administracijos vadovas sako, kad sąnaudas nuo 2012-ųjų šilumos gamybai „Litesko“ skaičiavo neteisingai.

„Nepadarytos investicijos už parduotus aplinkos taršos leidimus – apie šeši milijonai eurų. Mūsų nuomone, padaryta žala, permokėtos vartotojų sumos, kurias mes vertiname 8 mln. eurų“, – sako Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Jastremskas.

Šilumos tiekėjai teigia, kad savivaldybė siekia nusavinti padarytas investicijas ir žada gintis teisme. Anot bendrovės atstovo, per penkiolika metų veiklos Alytuje politikai jokių priekaištų jiems neturėjo.

„Priešingai, savivaldybė prašė investuoti daugiau, nei buvo sutarta pirminėje sutartyje. Iš pradžių buvome sutarę investuoti 13 mln. eurų, galutiniame etape investavome per 43 mln. eur, ir dabar savivaldybė nusprendė tas papildomas investicijas nusavinti, o mus iš miesto išvaryti. Dabar sužinojome, kad žalos pridarėme, tai vertiname kaip nekonstruktyvų žingsnį, nesuprantamą ir nuviliantį“, – komentavo UAB „Litesko“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas.

Savivaldybė ir „Litesko“ laikosi skirtingų nuomonių ir dėl šilumos ūkio nuomos sutarties – ar ji galioja, ar ne. Šilumos tiekėjai įsitikinę, kad sutartis galioja iki 2026-ųjų ir tą gina teisme. O Alytaus miesto taryba, vadovaudamasi Konkurencijos tarybos nutarimu, sutartį su „Litesko“ nutraukė.

Taip pat ginčijamasi, kam turi priklausyti biokuro katilai – jie įrengti už savivaldybės, „Litesko“ ir Europos Sąjungos pinigus. Ginčijamoje ūkio nuomos sutartyje numatyta, kad biokuro katilai taps „Litesko“ nuosavybe.

Pasak V. Jastremsko, Alytaus miestas – vienintelis Lietuvoje, kuriam Kainų komisija nėra nustačiusi naujos šilumos kainos.

Komisijos atstovai aiškina, esą „Litesko“ nepateikia reikiamų dokumentų, tačiau už tai baudos bendrovei neskiria. Kaina už šilumą Alytuje – viena aukščiausių šalyje.

Susigrąžinti šilumos ūkį iš „Litesko“ siekia ir Kazlų Rūdos bei Vilniaus savivaldybės. Pastaroji tą padaryti tikisi jau iki balandžio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.