Prancūzijos atominėje elektrinėje nugriaudėjo sprogimas, yra sužeistųjų

Sprogimas nugriaudėjo Flamanvilio atominėje elektrinėje, kuri yra Prancūzijos šiaurės vakaruose. Tai, remdamasis vietos prefektūros duomenimis, pranešė laikraštis „Ouest France“.

Prefektūros duomenimis, šalia elektrinės radiacija nėra padidėjusi.<br>Bendrovės nuotr.
Prefektūros duomenimis, šalia elektrinės radiacija nėra padidėjusi.<br>Bendrovės nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt, BNS

2017-02-09 11:28, atnaujinta 2017-04-10 10:58

Leidinio duomenimis, sprogimas nugriaudėjo apie 10 val. vietos laiku (11 val. Lietuvos laiku – Red.). Gaisrininkų duomenimis, sprogimas ir po to kilęs gaisras buvo užfiksuotas „už objekto atominės zonos ribų“.

Kaip pranešė prefektūros vadovas, incidento metu 5 žmonės buvo lengvai sužeisti ir apsinuodijo dūmais, medikai išskubėjo į įvykio vietą.

„Tai reikšmingas techninis įvykis, bet ne branduolinė avarija“, – naujienų agentūrai  AFP sakė vietos pareigūnas Olivier Marmionis. 

Valdžia ramina, kad radiacijos pavojaus nėra, todėl žmonės iš aplinkinių teritorijų nebuvo evakuoti, nebuvo paskelbta ir nepaprastoji padėtis.

Elektrinė yra netoli Lamanšo sąsiaurio, Manšo departamente, Flamanvilio apylinkėse. 

Šioje jėgainėje veikia du blokai. Šiuo metu kompanija „Electricite de France“ (EDF) kaip tik stato trečiąjį bloką.

2015 m. naujai statomo eksperimentinio Europos branduolinio reaktoriaus trečiosios kartos bloko pietinėse stogo ir dugno konstrukcijose buvo nustatytas padidėjęs anglies kiekis.

Buvo pranešta, kad tai žemiau normos sumažina metalo mechaninį stiprumą ir tai kelia grėsmę patikimam bei saugiam reaktoriaus darbui.

Reaktoriaus Flamavilis-3 statyba jau viršija numatytus terminus.

Lietuvos Radiacinės saugos centras (RSC) ramina, kad net jeigu ir būtų nutekėjusios radioaktyvios medžiagos, Lietuvai grėsmės tai nekeltų, nes atstumas tarp valstybių yra per didelis.

„Tikrai negrės niekas. (...) Kad būtų papildoma apšvita, tikrai ne, tai yra per didelis atstumas“, – BNS sakė RSC direktoriaus pavaduotoja Ramunė Marija Stasiūnaitienė.

Pasak jos, pagal RSC turimą informaciją, sprogimas Prancūzijos AE įvyko techninėse patalpose ir radioaktyvios medžiagos į aplinką nepateko.

Prancūzijos šiaurėje esančioje Flamanvilio atominėje elektrinėje ketvirtadienį driokstelėjo sprogimas, lengvai sužeisti mažiausiai penki žmonės, bet incidentas įvyko ne jėgainės branduolinėje zonoje, o radioaktyvios taršos grėsmės nėra, pranešė pareigūnai.

Briuselyje viešintis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas BNS sakė kol kas neturintis informacijos apie incidentą. Jo kol kas nekomentuoja ir Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) bei Užsienio reikalų ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.