Artėja laikas nuosprendžiui, kaip sinchronizuoti elektros jungtis

Viename svarbiausių

Bus nuspręstą, kaip sujungiami Baltijos šalių ir Vakarų Europos tinklai.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Bus nuspręstą, kaip sujungiami Baltijos šalių ir Vakarų Europos tinklai.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 11, 2017, 5:31 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 5:36 AM

Trečiadienį BEMIP susitikime dalyvaus energetikos viceministras Egidijus Purlys.

„Susitikime Europos Komisijos ir Baltijos regiono valstybių narių aukšto lygmens atstovai planuoja aptarti sinchronizacijos studijos, kurią Europos Komisijos užsakymu atliko Jungtinis tyrimų centras, rezultatus ir susitarti dėl būtinų tolesnių veiksmų, reikalingų bendram BEMIP šalių politiniam sprendimui pasiekti, bei konkrečių veiksmų atlikimo, siekiant Baltijos šalių sinchronizacijos įgyvendinimo“, – teigiama Energetikos ministerijos komentare.

Preliminariai Jungtinis tyrimų centras nusprendė, kad geriausiai Baltijos šalims būtų sinchronizuotis per Lenkiją su Vakarų Europa, o ne per Suomiją su Skandinavija.

BNS žiniomis, studijoje numatoma, kad optimaliausias variantas būtų sinchronizacija per dvi elektros jungtis su Lenkija „LitPol Link“, tačiau Lenkijai nenorint tiesti antrosios elektros jungties, Lietuva yra išreiškusi poziciją, kad sutiktų sinchronizuotis ir per vieną elektros liniją. Tačiau su tokiu planu nesutinka Estija, anksčiau siekusi, kad sinchronizavimas vyktų per Suomiją su Skandinavija.

Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Europos Komisija vėliau turės derėtis su Rusija ir Baltarusija dėl atsijungimo nuo BRELL elektros žiedo, kuriame sinchroniškai veikia ir šių šalių elektros sistemos. Baltijos šalys atsijungti nuo BRELL sutarė iki 2025 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.