Prisimenant Černobylio tragediją: kas nauja Astrave Anot baltarusių žurnalistų, Atominės elektrinės statyba prie Astravo miestelio Gardino srityje nesustoja nė vienai dienai

 

Tai paties didžiausio masto ir pats brangiausias populistinis projektas šiuolaikinės Baltarusijos istorijoje – atominė elektrinė statoma į skolą už rusiškus pinigus.<br> T.Bauro nuotr. 
Tai paties didžiausio masto ir pats brangiausias populistinis projektas šiuolaikinės Baltarusijos istorijoje – atominė elektrinė statoma į skolą už rusiškus pinigus.<br> T.Bauro nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-04-26 18:01, atnaujinta 2017-04-26 18:08

Balandžio 26 dieną pasaulis mini 31-ąsias baisios tragedijos – avarijos Černobylio atominėje elektrinėje – metines. Dviejų labiausiai nuo „taikaus atomo“ nukentėjusių tautų – baltarusių ir ukrainiečių – prezidentai Aliaksandras Lukašenka ir Petro Porošenka šia proga Černobylio AE pagerbė žuvusiųjų likviduojant avarijos padarinius atminimą.

Valstybių vadovai padėjo gėlių prie „Atminties sienos“, pastatytos memorialiniame komplekse „Černobylio didvyriams“ prie Černobylio AE administracinio pastato.

O portalo naviny.by korespondentas šia proga apsilankė Baltarusijos atominės elektrinės statybos aikštelėje. 

Atominės elektrinės statyba prie Astravo miestelio Gardino srityje nesustoja nė vienai dienai, teigia korespondentas. Virš horizonto iškilę milžiniški aušinimo bokštai ir pirmojo jėgainės bloko kupolas jau tapo įprasta vietinio kraštovaizdžio dalimi.

Tai paties didžiausio masto ir pats brangiausias populistinis projektas šiuolaikinės Baltarusijos istorijoje – atominė elektrinė statoma į skolą už rusiškus pinigus (šiuos milijardus dolerių teks grąžinti, ko gero, ne vienai baltarusių kartai) ir be aiškių elektros energijos eksporto perspektyvų (kaip žinoma, Lietuva ir Lenkija neketina pirkti elektros iš Baltarusijos).

Pirmajame jėgainės bloke montuojami įrenginiai – reaktoriaus korpusas jau sumontuotas, eina į pabaigą ir antrojo jėgainės bloko pastato statyba. 

Pirmojo bloko statybos aikštelėje statybines medžiagas kilnoja vokiškas bendrovės „Liebherr Group“ gamybos 1350 tonų keliamosios galios vikšrinis kranas. Panašus mažesnės keliamosios galios kranas dirba antrajame jėgainės bloke. Stovi ir specialus kranas, kuris jau nuleido į savo „lopšį“ pirmąjį AE reaktorių. 

Kai elektrinė bus paleista, jis bus naudojamas atidirbusiam branduoliniam kurui iškrauti ir naujam pakrauti (pirmąjį reaktorių planuota paleisti 2018 metais, bet dėl  nukritusio ir apgadinto reaktoriaus keitimo šis terminas nukeltas į 2019 metus. – Red.).

Jau pastatytas ir mokymo ir treniravimosi centras. Jame įrengtas būsimos atominės elektrinės valdymo pulto „dubleris“, kuris yra identiškas būsimam elektrinės valdymo pultui, prie jo jau treniruojasi būsimieji dispečeriai. Pasak žmonių, kad anksčiau Baltarusijos AE statytojams mokėdavo gerus atlyginimus, bet pastaruoju metu jie gerokai apkarpyti.

Statomą elektrinę saugo vidaus kariuomenės dalis. Kareivinių miestelio aikštėje puikuojasi vyriausiojo vado – A.Lukašenkos – portretas.

Prie vienos iš buitinių patalpų kažkas priklijavo radiacijos pavojaus lipduką. Tarsi perspėjimą, kas mūsų visų gali laukti. 

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.