Šildymo sezonas baigiasi, bet valdžia kryžiuoja ietis dėl mokesčio šildymui lengvatos

Finansų ministras Vilius Šapoka laikosi pozicijos, kad pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata šildymui nėra nei efektyvi, nei socialiai teisinga. 

 Ginčai dėl šildymo lengvatos vis dar netyla. <br> A.Srėbalienės nuotr.
 Ginčai dėl šildymo lengvatos vis dar netyla. <br> A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2017, 2:31 PM

„Vyriausybė savo poziciją aiškiai išsakiusi ir patvirtinusi: šita šildymo lengvata nėra socialiai orientuota. Didžiąja dalimi lengvatos pasinaudoja turtingi žmonės, tuo metu mažuose butuose gyvenantiems ir dažnai mažiau pasiturintiems žmonėms lieka trupiniai. Jeigu paimtume visą šitą sumą ir nukreiptume būtent mažiausiai uždirbantiesiems, pasiektume žymiai didesnį poveikį tiek kovoje su skurdu, tiek mažinant pajamų nelygybę“, - ketvirtadienį žurnalistams sakė V. Šapoka. 

Savo ruožtu Prezidentė Dalia Grybauskaitė palaiko PVM lengvatos idėją centralizuotai teikiamai šilumai ir karštam vandeniui - anot šalies vadovės, šios lengvatos naikinimas būtų socialiai neatsakingas ir valstybės finansų požiūriu nereikšmingas. Kalbėdama LRT radijui šalies vadovė taip pat sukritikavo siūlymą vietoje PVM lengvatos nepasiturintiems gyventojams taikyti kitokį kompensacinį mechanizmą apmokant šildymo sąskaitas. Pasak jos, „atrodo, kad ir toliau norime mėginti kurti „pašalpinių“ visuomenę“. 

Ministras V. Šapoka nelinkęs sutikti su tokiu padėties įvardijimu, jo teigimu, „jeigu žmogus susiduria su problema, skursta, anokia čia gėda kreiptis pagalbos“. 

Už lengvatos galiojimo pratęsimą pasisako ir Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis. Pratęsti lengvatą iki 2020 m. siūlo opozicijoje esantys konservatoriai. 

Seimas yra nusprendęs nuo šių metų vasaros taikyti standartinį 21 proc. PVM tarifą centralizuotai tiekiamai šilumai vietoje dabar galiojančio 9 proc. tarifo.  

 

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.