Netrukus A+++ ženklinimo nebeliks, apie energijos sąnaudas įspės kitokios raidės

 

 Buitinių prietaisų energetinio efektyvumo klasė bus ženklinama šiek tiek kitaip. <br> T.Bauro nuotr. 
 Buitinių prietaisų energetinio efektyvumo klasė bus ženklinama šiek tiek kitaip. <br> T.Bauro nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-06-13 16:47

Antradienį, birželio 13-ąją, europarlamentarai nutarė laipsniškai pakeisti esamą buities prietaisų energetinio efektyvumo ženklinimą aiškesne A–G skale.

Dauguma šiuo metu ES parduodamų buities prietaisų atitinka aukščiausią A energetinio efektyvumo klasę, todėl, siekdami gaminių išskirtinumo, gamintojai linkę ją skaidyti į mažesnes kategorijas ir pridėti pliusus, pvz., A+, A++ ar A+++. Tai gali klaidinti vartotojus, kurie pirkdami A kategorijos gaminį tikisi įsigyti taupiausią prietaisą.

Nuo 2019 m. pabaigos kai kurių gaminių energijos vartojimo efektyvumas jau turėtų būti ženklinamas pagal naująją skalę – nuo A iki G. Naujosios etiketės bus prieinamos tiek popieriniu, tiek skaitmeniniu formatu. Taisyklės taip pat įpareigoja gamintojus skelbti prietaiso energetinę kategoriją reklamose bei informaciniuose leidiniuose, o Europos Komisija turės informuoti visuomenę apie naująją skalę.

Siekiant neatsilikti nuo technologinių pasiekimų, prietaisų energijos vartojimo žymėjimas bus vėl persvarstomas tada, kai 30 proc. jų pateks į A kategoriją arba pusė jų pateks į A ir B kategorijas.

„Piliečiai turės aiškią ir suprantamą skaitmeninę informaciją apie buitinių prietaisų energijos suvartojimą, o tai leis ateityje dar geriau lyginti produktus ir atsakingiau juos pirkti“, – pažymėjo EP pranešėjas Dario Tamburrano (Laisvės ir tiesioginės demokratijos Europos frakcija, Italija).

Naujosioms taisyklėms pritarė 535 EP nariai, nepritarė 46, o susilaikė 79. Jos jau suderintos su ES Taryba, tačiau joms įsigalioti būtinas formalus Tarybos pritarimas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.