Ilgapirščiai transformatorinėje: pasekmes gali pajusti visi

 

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2017, 12:18 PM, atnaujinta Jul 12, 2017, 11:13 AM

Elektros ir dujų skirstymo bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) duomenimis, pernai buvo įvykdytos 208 vagystės iš elektros tinklo transformatorinių, o padaryta žala siekė beveik 73 tūkst. eurų.  Daugiausiai nuostolių patirta dėl aušinimo alyvos vagysčių, tačiau ilgapirščiai gviešėsi ir kito turto – aliuminio, spalvotųjų metalų.

Dėl ilgapirščių veikų nepatogumų patiria ir niekuo dėti gyventojai -  sutrikus transformatorinės darbui, elektros tiekimas nutrūksta daugeliui aplinkinių gyventojų, sutrinka verslo įmonių, viešųjų įstaigų veikla.

ESO duomenimis, vagysčių iš elektros tinklo transformatorių užfiksuojama daugelyje savivaldybių, tačiau ypač dideliu vagysčių skaičiumi išsiskiria Kėdainių, Jonavos, Šalčininkų, Panevėžio rajonai. 

Neseniai įvykdytas įsilaužimas į transformatorinę Jonavos rajono gyventojui baigėsi tragiškai. ESO darbuotojai nuvykę patikrinti gauto pranešimo apie elektros tiekimo sutrikimus transformatorinėje rado negyvą vyrą.

Nelaimėlis, 42 metų vyras, buvo mirtinai traumuotas elektros srovės, kai įsilaužęs į Laikiškių kaime esančią transformatorinę ir bandydamas išleisti alyvą prisilietė prie įtampą turinčių įrenginių. 

 Toks tragiškas įvykis rodo, kad žmonės nepaiso didžiulės grėsmės, kai ryžtasi įsibrauti į bendrovei priklausančius užrakintus įrenginius, pažymėtus specialiais ženklais apie keliamą pavojų gyvybei.

„Pastebime, kad vagysčių kasmet nuosaikiai mažėja, tačiau šių nusikaltimų mastas vis dar yra didelis ir kelia nerimą. Svarbu suprasti, kad žalą patiria ne tik energetikai, tačiau ir bendruomenė – juk sutrikus transformatorinės darbui, elektros tiekimas nutrūksta daugeliui aplinkinių gyventojų, sutrinka verslo įmonių, viešųjų įstaigų veikla. Atnaujinti  transformatorinės veiklai reikia pastangų ir laiko, kol elektros tiekimas bus atstatytas“, – teigė ESO Prevencijos skyriaus vadovas Jonas Šneideraitis.

ESO atstovas taip pat pabrėžė, kad ardant elektros tiekimo įrenginius rizikuojama ne tik savo, bet ir aplinkinių sveikata ir gyvybe. Išdraskyti elektros įrenginiai, atviros transformatorinių durys kaip magnetas traukia vaikų dėmesį. 

Alyva iš transformatorinių varikliams netinka

Aušinimo alyva labiausiai masina ilgapirščius. Dažniausiai tai asmuo nuo 18 iki 35 metų amžiaus, niekur nedirbantis, anksčiau teistas už smulkias vagystes, savo aplinkoje arba pats turintis seną, dyzelinį, automobilį, bet neturintis teisės jo vairuoti. Nusikaltėliai dažniausiai veikia ne vieni. Įsilaužus į transformatorinę alyva yra išsiurbiama, todėl transformatoriai pernelyg įkaista ir perdega, o elektros tiekimas nutrūksta. ESO duomenimis, dėl alyvos vagysčių vien 2016-ais sudegė 27 transformatoriai.

Gyventojai dažnai vietoje dyzelino įsigyja vogtos aušinimo alyvos. ESO atstovas ragina nepasitikėti įtartinais prekeiviais ir nesusivilioti pigesniais „degalais“. „Gyventojai turėtų žinoti, kad transformatorinių alyva maišoma su specialiomis medžiagomis, kurios patekusios į automobilio variklį paspartina korozijos procesą. Naudodami šią modifikuotą alyvą žmonės rizikuoja nepataisomai sugadinti automobilį, traktorių ar kitą transporto priemonę“, – įspėjo specialistas.

Svarbu neužmerkti akių

ESO rūpinasi elektros įrenginių apsauga - įrengiami sunkiau pasiekiami stulpiniai transformatoriai, diegiamos signalizacinės alyvos lygio kontrolės sistemos, į kurių siunčiamus aliarmo signalus reaguoja apsaugos komandos. Tačiau efektyviausias būdas sumažinti vagysčių iš elektros įrenginių skaičių yra pilietiškas gyventojų elgesys. ESO duomenimis, net pusė visų vagysčių išsiaiškinama gavus informacijos iš visuomenės.

„ESO elektros skirstymo tinklas apima nuošaliausias vietoves ir fiziškai apsaugoti infrastruktūrą yra sudėtinga ir be vietos bendruomenes paramos apsisaugoti nuo vagysčių nepavyks. Todėl prašome gyventojų pamačius bent kokią įtartiną veiklą ar jau įvykdytą vagystę šalia elektros įrenginių pranešti ESO arba policijai“, –  teigė policijos atstovas Ramūnas Matonis.

Pastebėjus ar įtarus alyvos, elektros arba dujų vagystę, apie ją galima konfidencialiai pranešti ESO visą parą veikiančiu telefonu 1802 pasirinkus temą „Pasitikėjimo linija“, elektroniniu paštu pasitikejimolinija@eso.lt arba interneto svetainėje

www.eso.lt/pasitikejimolinija

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.