Elektros kabeliai ar dujų vamzdžiai jūsų sklype – ką reikia žinoti?

Neatsargus kasinėjimas ir pažeisti elektros kabeliai ar dujotiekiai gali kainuoti gyvybę, todėl prieš pradedant žemės kasimo darbus svarbu išsiaiškinti, ar tokių nėra nutiesta Jūsų sklype, o darbų metu laikytis saugumo reikalavimų. Pasak bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) Tinklų eksploatavimo tarnybos vadovo Sauliaus Vaičekausko, neatsargūs žemės kasėjai rizikuoja ne tik savo turtu, sveikata ar gyvybe, bet ir pridaro žalos aplinkiniams – vien per penkis metų mėnesius dėl pažeisto elektros skirstymo tinklo 35 tūkst. ESO klientų buvo likę be elektros.

  Prieš kasdamas, pasitikrink ar nėra elektros kabelių, ar dujotiekio.<br> 123rf. nuotr.
  Prieš kasdamas, pasitikrink ar nėra elektros kabelių, ar dujotiekio.<br> 123rf. nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2017-07-12 11:34, atnaujinta 2017-07-12 17:28

 

Ką turėtų žinoti gyventojai prieš pradėdami žemės kasimo darbus? 

 

Prasidėjus aplinkos tvarkymo, statybos ir žemės ūkio darbų sezonui, fiksuojamas padidėjęs elektros ir dujų tinklų pažeidimų skaičius.

 

Po žeme nutiesta daug elektros kabelių ir dujotiekių, todėl visų pirma gyventojai turėtų pasidomėti, ar jų sklype nėra įrengta elektros ar dujų skirstymo infrastruktūra. Tai nesunkiai galima patikrinti sklypo plane, arba pasinaudojus viešai prieinamu Registrų centro žemėlapiu www.regia.lt.

 

 

Greta elektros tinklų bei dujotiekių esančios teritorijos yra laikomos apsaugos zonomis,  kuriose galioja specialios žemės naudojimo sąlygos. Jų nesilaikantys yra baudžiami, tačiau svarbiausia – jie rizikuoja savo sveikata ir gyvybe. Tokiose apsaugos zonose draudžiama įrengti sporto, žaidimų aikšteles, kurti ugnį, ant laidų mėtyti daiktus  bei užblokuoti priėjimus prie elektros tinklų ir dujų objektų. 

 

Ar prieš pradedant darbus visada reikia gauti ESO leidimą?

 

Jei požeminių elektros kabelių ir dujų vamzdžių apsaugos zonose reikės kasti giliau nei 30 cm, prieš pradedant darbus būtina gauti ESO leidimą ir sužinoti tikslią elektros kabelių ir dujotiekių vietą. Jei nesate įsitikinę, kurioje vietoje nutiesti elektros kabeliai arba dujotiekiai, nekaskite žemės giliau nei 30 cm. 

 

Planuojant elektros tinklų apsaugos zonose esančius statinius remontuoti ar griauti arba statyti naujus pastatus, kirsti ar sodinti medžius, atlikti melioracijos darbus, naudoti mechaninius laistytuvus, įrengti elektrinius piemenis bei statyti vielines tvoras, taip pat reikalingas išduotas rašytinis ESO leidimas.

 

Jei vykdant žemės kasimo darbus netikėtai aptikote brėžiniuose nenurodytus kabelius ar vamzdžius, nerizikuokite – susisiekite ir suderinkite darbus su ESO. Prašymą registruoti galima paskambinus numeriu 1802 arba svetainėje www.eso.lt/kasimodarbai

 

Atminkite, kad pažeidus minėtas taisykles, ESO ir kitų energijos vartotojų patirti nuostoliai bus išieškoti iš pažeidėjo.

 

Kita dažna elektros avarijų priežastis yra šalia elektros oro linijų augantys medžiai. Ką vartotojai turėtų žinoti pjaudami medžius ar genėdami šakas?

 

Labai dažna elektros avarijų priežastis – šalia elektros oro linijų augantys neprižiūrėti medžiai. Pučiant stipriam vėjui, siaučiant audrai, medžiai ir jų šakos gali nutraukti laidus ar nuversti atramas.

 

Pirmiausia, pasirūpinkite, kad Jūsų privačiame sklype šalia elektros oro linijų augančių medžių šakos būtų nugenėtos. Atsižvelgiant į linijos įtampą, želdinių šakos prie laidų neturėtų priartėti arčiau kaip per 1-4 metrus. 

 

Siekiant užtikrinti gyventojų ir elektros linijų saugumą, ESO primena, kad apsaugos zonose vykdomus darbus būtina suderinti – nesuderinus su bendrove negalima genėti želdinių ar kirsti medžių, kurie gali užvirsti ant elektros oro linijų.

 

Pjaunant medžius ar kertant šakas šalia elektros oro linijos laidų elektros tinklų apsaugos zonoje, svarbu laikytis saugaus atstumo. Deja, neatsargūs medžių pjovėjai kiekvienais metais padaro vis didesnės žalos tiek mūsų įrenginiams, tiek gyventojams – sausio - balandžio mėnesiais elektros tiekimas buvo laikinai nutrauktas 15,1 tūkst. ESO klientų, kai virtę medžiai pažeidė elektros oro linijas.

 

Primename, kad Jūs esate atsakingi už Jums priklausančioje žemėje šalia elektros linijų augančių medžių ir kitų želdinių priežiūrą.

 

Vasarą padaugėja gamtinių stichijų, audrų ir potvynių. Kaip apsisaugoti nuo pavojų? 

 

Užklupus liūtims ar pavasariniams potvyniams, ESO specialistai nuolat informuoja gyventojus apie galimus pavojus  ir prašo laikytis pagrindinių saugos reikalavimų, kad būtų išvengta nelaimingų atsitikimų bei nuostolių. 

 

Smarkių liūčių metu gyventojams patariame kuo skubiau sustabdyti elektros energijos tiekimą išjungiant savo namuose įvadinį (automatinį) jungiklį. Pastebėjus nutrūkusį elektros oro linijos laidą ar elektros linijos atvado laidą, jokiu būdu negalima jo liesti - tarp žmogaus ir nutrūkusio elektros laido turėtų būti bent 8 metrų atstumas.

 

Saugokitės ir ant elektros laidų užvirtusių medžių ar išvirtusių elektros linijų atramų. Iš automobilio, ant kurio nukrito nutrūkęs elektros linijos laidas, reikia iššokti abiem kojomis – kad nebūtų sukurta grandinė ir nepatirtumėte elektros smūgio.

 

Lygiai taip, jei ant šlapios žolės būtų nukritusių nutrauktų elektros linijų laidų ir yra elektros poveikio galimybė – reikia eiti itin smulkiais žingsneliais, laikant koją prie kojos arba šokinėti – kad nebūtų galimybės susidaryti elektros grandinei.

Pastebėjus gedimus ar nutrūkusius elektros laidus, būtina nedelsiant apie tai pranešti ESO trumpuoju numeriu 1802.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.