Socialinis eksperimentas Kaune: kaip praeiviai reaguoja į vagystę?

Vagystės iš transformatorinių yra viena iš itin skaudžių problemų. Jos sukelia finansinių  nuostolių, sutrikdo elektros tiekimą aplinkiniams gyventojams, o kartais baigiasi ir itin tragiškomis nelaimėmis. Elektros ir dujų skirstymo bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) atliko socialinį eksperimentą ir fiksavo inscenizuotą vagystę matančių gyventojų reakcijas. Kaip Kaunas reaguoja į po nosimi vykdomą nusikaltimą? 

 Kadras iš socialinio eksperimento filmavimo Kaune.
 Kadras iš socialinio eksperimento filmavimo Kaune.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 4, 2017, 11:42 AM


Penktadienį, 16 val., prie transformatorinės Sukilėlių prospekte Kaune, automobiliu privažiavo du veidus kepurėmis pridengę, įtartinai atrodantys jaunuoliai. Pribėgę prie transformatorinės jie paskubomis laužtuvu išlaužė spyną ir, pačiupę vertingo metalo turinčius laidus, bėgte juos nešė į šalimais pastatyto automobilio bagažinę. 


Pačiu penktadieninio piko metu, išgirdę laužiantis įsijungusią signalizaciją ir pamatę prie transformatorinės įtartinus jaunuolius, dauguma praeivių kelis sykius atsisuko, bet paspartinę žingsnį praėjo pro šalį. 


„Aš pastebėjau nemalonius veidus jaunuolių, panašių į nusikaltėlius. Čia dažnai tokių būna“, – po eksperimento sakė viena iš vagystę mačiusių praeivių. Jaunas vaikinas, paklaustas, kodėl pamatęs įtartinus veiksmus nieko nesiėmė, atsakė, nenorėjęs problemų. „Pakankamai agresyvokai atrodė, problemų nenorėjau turėti. Po to dar užsivys“, – nuogąstavo jis. Ir pridūrė, kad policijai neskambino, nes pareigūnai vis tiek nespėtų laiku atvykti. 


„Panašu į vagystę, bet.. ne mano reikalas“, – taip savo apatiją motyvavo dar vienas nusikaltimą matęs jaunas vyras. 


Vienas praeivis išsitraukęs telefoną vis dėlto fiksavo matomą vagystę. Pakalbintas po eksperimento jis teigė, kad atkreipė dėmesį į ilgapirščius ir norėjo nufilmuoti jų automobilio numerius.  


„Noriu užfiksuoti numerius ir perduoti policijai. Kai paskambinti ir neturi jokių įrodymų, jų nepagaus ir neatvažiuos jie per minutę. Man atrodo, kad pirma fiksuoju, o tada skambinu“, –  sakė jis. 


ESO duomenimis, vien per pirmą šių metų pusmetį  Lietuvoje buvo įvykdytos 72 vagystės iš transformatorinių. Dėl jų be elektros liko iš viso net 15 245 gyventojų, o patirti nuostoliai siekia 26 000 Eur.  Nelaimių statistikoje atsispindi ir tragiški su vagystėmis susiję įvykiai, kurių metu nukenčia patys ilgapirščiai. 


„Tokį eksperimentą pernai jau atlikome Vilniuje. Rezultatai nuliūdino. Iš tiesų, daugelis žmonių, net ir matydami vagystę, praeina pro šalį ir nereaguoja. Šiemet norėjome pažiūrėti, kaip į įtartinus veiksmus prie transformatorinės reaguoja kauniečiai. Eksperimentas rodo, kad žmonės arba nemato reikalo kištis, nes tiki, kad tai yra ne jų reikalas, arba bijo ir mažai žino, kaip galėtų sutrikdyti vagiams, nors būtų tam padaryti tikrai yra“, – sako ESO Prevencijos skyriaus vadovas Jonas Šneideraitis. 


Pasak jo, piliečių dėmesys ir pagalba gali padėti kuo greičiau užfiksuoti tokius nusikaltimus, sugauti transformatorinių ilgapirščius ar bent užtikrinti, kad jų padaryta žala būtų likviduota kuo greičiau. Visuomenės netolerancija galbūt padėtų ir sumažinti tokių nusikaltimų skaičių. 


ESO ragina gyventojus pastebėjimus vagystę nelikti abejingais. Apie ją galite konfidencialiai pranešti ESO telefonu 1802 arba bendruoju pagalbos telefonu 112. Taip pat apie nusikaltimą galima informuoti el. paštu, adresu pasitikejimolinija@eso.lt ar ESO interneto svetainėje www.eso.lt/pasitikejimolinija. Gyventojų pilietiškumas gali padėti ne tik operatyviai sugauti ilgapirščius, bet ir greitai sureaguoti šalinant vagysčių sukeltus trikdžius.


Daugiau informacijos apie tai, į ką derėtų atkreipti dėmesį ir kaip saugiai elgtis šalia elektros įrenginių  – interneto svetainėje adresu www.eso.lt/saugienergija

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.